10 тенденции в онлайн търговията 2020

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

10 тенденции в онлайн търговията през 2020

Facebook
Twitter
LinkedIn

Подготвихме за Вас специално 10 тенденции в онлайн търговията през 2020, които ще помогнат да бъдете една крачка в идеите си пред конкуренцията. През 1995 г. първият продукт закупена някога онлайн е от Amazon и е книга.

Около 20 години по-късно електронната търговия реализира над 2 трилиона щатски долара продажби по целия свят.

Създаде революция на пазарите и обърка старите модели, заменяйки ги с нови по-удобни и приятни. Тя се разви, за да отговори на променящите се нужди. Когато започна, беше ограничена в своите възможности. Но вече не е. Независимо дали става въпрос за персонализиране, усъвършенствани общи условия, политики за връщане на продуктите или подобрена интеграция, всички тези промени (безброй други) превзеха света като огромна буря. 2020 г. е тук, за да преобрази допълнително целия този свят.

Така че, ако сте търговец, маркетолог, предлагате услуги или просто сте любопитни, тези тенденции ще ви помогнат да разберете по-добре това, което ще се промени през 2020 година. Предвиждайки всичко това ще може да осигурите един добър растеж, чрез иновация и прецизност.

Защо разбирането на тенденциите е толкова важно?

Светът става все по-конкурентен. За да се задържите пред конкуренцията, трябва да следите за всяка промяна. Без значение колко зрял е вашият бизнес в момента, ако не сте в крак с всяка новост рискувате да изостанете драстично. Трябва да продължите да гледате напред, за да осигурите бъдещ успех. Възползвайте се от всяка промяна, направете анализ и приемете своевременно това, което е приложимо за вас. По този начин можете да задвижите добър напредък и да се позиционирате пред конкуренцията.

1. Растежът на продажбите е неудържим

Продажбите нарастват постоянно и това е добре. Онлайн пазаруването е една от най-популярните дейности. Предвижда се продажбите да се увеличат от 1,3 трилиона през 2014 г. до 4,5 трилиона през 2021 г. (Statista, 2019). Това е огромна разлика, изразяваща се в трикратен ръст в рамките на 7 години.

Въпреки че онлайн пазаруването е една от най-популярните дейности, процентът на реализации варира според региона. С нарастващата популярност, все повече хора стават част от онлайн бизнеса. Това увеличение се дължи на редица фактори. Един от основните е несъмнено нивото на комфорт, което се осигурява. Увеличаване на доверието, както и усъвършенстването, чрез подобряване на изживяването по време на процеса. В един момент хората се колебаеха да купуват неща онлайн, но това вече не е така. Средата е по-удобна за всички. При целия комфорт, който се осигурява, никой не е изненадан, че растежът става неудържим.

2. Темата за околната среда влияе на купувачите

Зеленият консуматорски процес се увеличава и марките трябва да предприемат действия. Половината потребители казват, че опазването на околната среда влияе върху решенията им за покупки. Бизнесът трябва да се стреми към създаване на по-устойчиви практики. Хората стават по-осъзнати и отговорни към околната среда и това е правилно. Онлайн бизнесът трябва да се включи и да се увери, че всички негови практики са екологични.

Младото поколение проправя път към по-зелени навици на консуматорство. Независимо дали става въпрос за месни, вегански продукти или козметика. Потребителите се чувстват по-отговорни, което от своя страна увеличава отговорността на марките да задоволят екологичните им нужди.

3. Мобилното пазаруване расте

Нарастването на мобилната търговия е забележително. От 2016 г. продажбите, осъществени чрез мобилни устройства, са се увеличили с 15%. До края на 2021 г. 73% от продажбите ще се извършват през мобилни устройства (Statista, 2019). Тези цифри не могат да бъдат игнорирани. Подобряването на мобилното изживяване за клиентите е от огромно значение за всеки бизнес.

Ръстът се ръководи отчасти от увеличаването на използването на мобилни устройства. Хората не просто пазаруват онлайн, те също използват мобилните си устройства за разглеждане или проучване, преди да вземат решение за покупка. Тъй като доверието се увеличава, клиентите се чувстват по-удобно да пазаруват от мобилни устройства. Особено когато става дума за младото поколение, което израстна заобиколено от компютри и интернет. В резултат на това все повече и повече сайтове са оптимизирани за мобилна употреба. Уверете се, че вашият онлайн магазин е оптимизиран добре. По този начин правите бизнеса си по-достъпен за голяма аудитория.

4. Възход на гласовата търговия

Пазаруването с гласови команди нараства сред потребителите на Интернет. 13% от американците собственици на интелигентни говорители казват, че са извършили покупки чрез глас в края на 2017 г. Предполага се, че този брой ще нарасне до 55% до 2022 г. (OC&C Strategy Consultants, 2018). Общите разходи за пазаруване чрез глас също нарастват във Великобритания. Тази тенденция набира популярност главно след 2014 г., когато Amazon лансира своя интелигентен говорител – Echo. Въпреки че пазаруването с глас все още е в начален стадий, тази статистика ни показва, че то ще става все по-популярнa тенденция в онлайн търговията през следващите години.

Пазаруването с глас е не-визуално преживяване, което означава, че клиентите трябва да избират своите продукти, като предоставят устно описание на това, което търсят. Това ограничава обхвата на сърфиране за даден продукт, преди реално да вземат решение. Гласовото пазаруване се използва главно от клиентите като канал за продажби. Това означава, че вместо да използват гласовото търсене като опит за сърфиране, за да проучат какво трябва да купят, те използват гласово търсене, след като вече са взели решение за покупката си. Закупените продукти обикновено са с ниска стойност и са част от категории като хранителни продукти, евтина електроника и продукти за домашна употреба. Повишаването на интереса този вид пазаруване означава, че трябва да го вземете под внимание и да осигурите на клиентите си удобството, което търсят.

5. Социалните медии в онлайн търговията

Използването на Facebook и Instagram продължава да расте и е част от 10 тенденции в онлайн търговията 2020.
Едва ли някой е впечатлен. За поредна година от екстремно значение е как ще се позиционирате в мрежите за комуникация. Чрез персонализирано отношение, грижа и подход с разбиране, гарантирате резултат на сближаване между потребителите и бизнеса си.
Хората не желаят да комуникират с марки, а с хора.
Мрежите промениха начина, по който живеем и това включва начина, по който пазаруваме. През тази година Instagram и Facebook ще продължат да са нарастващ фактор. Тези социални медийни платформи действат като канали за вдъхновение и дават възможност на марките да бъдат разпознати. Тъй като продължават да се превръщат в редовна част от нашето ежедневие, тяхната сила да влияят върху тенденциите в търговията се увеличава.

6. Увеличение броя на мобилните плащания

През последните години използването на мобилни плащания в онлайн търговията бързо нараства. Изследванията показват, че 26% от онлайн потребителите са извършили такъв вид плащане през 2016 г., и 37% през 2018 г. Повече от 1 на 3 интернет потребители са направили плащане, използвайки мобилните си телефони (Globalwebindex, 2018).

Визията за „безкасово общество“ нараства. Китай изпреварва останалите, що се отнася до мобилните разплащания, но въз основа на нарастващата популярност, целият свят ще приеме с ентусиазъм тази тенденция. Електронната търговия процъфтява, защото досега свърши чудесна работа в крак с променящите се нужди на клиентите. С течение на годините използването на мобилни плащания нараства от онлайн пазаруване до доставка на храна, споделяне на автомобили и много други онлайн транзакции. В Китай някои мобилни платежни системи също ви позволяват да споделяте цената на продукти с други хора, подобно на опцията UberPOOL, предоставена от Uber. Мобилните плащания без съмнение повдигнаха летвата на комфорт за потребителите. Ясно е, че докато комфортът е приоритет ще останат неразделна част от бъдещето. Компаниите, които възприемат тази тенденция, ще могат да бъдат крачка напред.

7. Роля на изкуствения интелект в онлайн търговията

Глобалните разходи на търговците за изкуствен интелект (AI) ще достигнат 7,3 милиарда долара годишно до 2022 г., в сравнение с очакваните 2 милиарда долара през 2018 г. (BusinessWire, 2018). Това се случва, търсейки нови пътища за подобряване персонализацията на клиентското изживяване. Това изследване ни показва, че търговците са готови да инвестират сериозно в инструменти, които ще им помогнат да подобрят услугите си и да им дадат конкурентно предимство. Тези AI инструменти варират от автоматизирани маркетингови платформи, които са оборудвани за генериране на навременни оферти, до чатботи, които отговарят на запитванията незабавно. Други области, в които AI ще бъде полезен, включват оптимизиране на цени и отстъпки, както и прогнозиране на търсенето.

Ролята на AI в онлайн търговията ще се засили през следващите години, тъй като търговците инвестират в подобряване на области като обслужване на клиенти, където AI може да бъде полезен за разбиране на реакциите към закупения продукт или услуга. Това ще играе голяма роля при вземането на решение, чрез които се цели подобряване на потребителското изживяване. За да останете конкурентоспособни е важно да инвестирате в тази тенденция.

8. Добавената реалност трансформира онлайн търговията

Добавената реалност променя начина, по който пазаруваме от 2022 г. над 120 000 магазина ще използват технологиите за усъвършенствана реалност (AR), предлагайки много по-богато изживяване (Prnewswire, 2018). Приемането на AR в сектора ще се ръководи от работната сила и клиентите. Едно от основните притеснения, които хората имат, когато пазаруват онлайн, е невъзможността да видят продукта от първа ръка. AR технологията помага да се преодолее тази пропаст и да даде възможност да визуализират по-добре продуктите, от които се интересуват.

За онлайн клиентите това може да бъде пълна промяна. AR преживяването ще промени начина, по който те възприемат продуктите, които предизвикват интереса им. С използването на тази технология ще могат да разберат по-добре своите нужди и дали нещата, които възнамеряват да закупят, отговарят на техните нужди. Някои марки вече започнаха да експериментират с AR, което ще помогне да се откроят от конкуренцията. Предоставянето на по-персонализирано отношение ще увеличи продажбите. Компаниите използват AR не само за подобряване на клиентското изживяване, но и за да позволят на купувачите да тестват и изследват продуктите.

9. Персонализацията е бъдещето

Персонализираното онлайн изживяване е важно. Повече от 50% от потребителите го потвърждават (Bazaarvoice, 2018). Като добавим към това, 74% от маркетолозите смятат, че персонализацията има „силно” или „крайно” влияние върху развитието на връзките с клиентите (Evergage, 2018).

Персонализирането на практическото пазаруване е ключът към удовлетворяването на клиентите. Хората, които пазаруват онлайн, искат помощ, за да намерят продуктите, от които се нуждаят, и ценят когато отношението към тях е по-специално. В резултат на лошите препоръки купувачите избягват някои магазини изобщо.

Сайтовете трябва да инвестират в тактики за персонализиране, за да направят изживяването още по-добро. Това може да включва персонализиране на съобщенията по имейл, или чрез предоставяне на правилната информация на заинтересованата група потребители. Предлагайки персонализирана комуникация на клиентите, предоставяйки подходящи отстъпки и ангажирайки ги чрез, например, видеосъдържание, ще промените нагласата на потребителите си.

10. Абонаментната търговия е тенденция

Абонамента търговия е когато клиентите получават едни и същи продукти чрез повторна покупка. Това е нов бързо развиващ се начин за продажба. Пазарът й нараства с над 100 процента годишно през последните пет години (Mckinsey, 2018). Това е брутален темп.

Абонаментите се превръщат във все по-популярен начин за закупуване на неща онлайн. Те обикновено включват ежедневни артикули като бебешки продукти, бира и вино, храна за домашни любимци, женски хигиенни продукти, витамини и много други продукти от подобни категории. Тъй като потребността от комфорт е факт, пазарът с абонаменти расте. Абонаментните кутии предлагат удобни, персонализирани решения, които помагат на клиентите да спестят време. За да могат хората да правят многократни покупки от магазините, компаниите трябва да осигурят качество и страхотно потребителско изживяване. Това включва всичко – от дизайна на уебсайта до обслужването на клиентите. Разработването на страхотно изживяване за клиентите помага да се ускори както растежа, така и печалбата.

Заключение

С напредването на технологиите и промените в поведението на потребителите, трябва да следите тези тенденции в онлайн търговията през 2020 г. Независимо това, което решите да предприемете, направете го с цел подобряване на средата за пазаруване и изграждане на дълготрайна връзка с клиентите си. Преминете на следващото ниво.