Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Фейсбук страница vs Уеб магазин, защо да инвестираш?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Имате бизнес? Продавате в интернет, но сте си направили трудът да създадете само една Фейсбук страница. Мислите си, че това е достатъчно, но всъщност това е тотална грешка!

Защо ли? Ами просто е.. Фейсбук не е платформа за покупко-продажби. Това е социална мрежа. Тук хората, споделят, комуникират и разпускат. Опитвайки се постоянно да продавате, води до някакви резултати, но временно. В тази статия накратко ще ви разкажа какво ще получите, когато инвестирате в един онлайн магазин.

Първото е валидно и за двата канала – денонощно отворени и следователно достъпни по всяко време. При фейсбук страницата трябва постоянно да сте на разположение, за да могат клиентите да получат обратна връзка и евентуално поръчат това, което искат.

Второ, клиентите могат да видят различните цени, валидни промоции, размери и възможни варианти на даден продукт. Имате ясно структурирани категории и продукти в тях. По този начин не се налагат да ровят в албуми със снимки или постове, за разберат какво предлагате (ако въобще се заинтересуват). Просто влизат, разглеждат категориите, ако харесат нещо само след няколко кликвания поръчват това, което искат.

Трето, можете да се възползвате изцяло от възможностите за реклама, които предоставя платформата на Фейсбук.  Продавайки само чрез Фейсбук страница вие имате няколко варианта – текст, снимка или видео. Другите типове реклама са абсолютно неизползваеми в този случай. Facebook Pixel едвам диша, а вие си хвърляте парите в кошчето. Няма да споменаваме, че въобще няма да чуете думите динамична реклама, ремаркетинг и ретаргетинг.

Друг плюс на тази инвестиция е, че ще се сдобиете с Google Analytics. По този начин ще следите ефекта и степента на реализация на рекламите, както и за различни измервания, който могат да ви помогнат за по-нататъшна оптимизация.

Можете също така да използвате пълен набор от рекламни канали, CPC мрежи и други, които да водят потенциални клиенти към вашия магазин.  Знаете колко е ефективен е един банер и/или първо място в мрежата за търсене на Google (там където влизате всеки ден по сто пъти).

При онлайн магазина можете да използвате и други социални мрежи, които са различни от Фейсбук като Pinterest, Twitter, Google+.

Най-ефективният канал за реклама е Еmail маркетинг. Но не така, както се прави в България. Не купуваме списъци, а караме хората сами да пожелаят комуникацията си с нас. До каква степен е възможно това при липса на уеб магазин? Реализирането на добре оптимизирани Opt-in кампании във Фейсбук (притежавайки само страница) е трудоемко, скъпо и почти невъзможно. Това е канал (email), който препоръчвам на всичките си клиенти. Не само защото излиза почти безплатно, а защото продава много добре.

Сдобивайки се с онлайн магазин вие имате възможност да създадете дизайн по ваш вкус, както в последствие да го сменяте когато пожелаете. При фейсбук това е невъзможно. Там има ясен и определен дизайн, който не може да се променя, освен ако не броим смяната на корица и профилна снимка за дизайн.

И не на последно място поставяме убедителността.  По доказан начин хората имат повече доверие на уеб магазините, отколкото на Фейсбук. Това че сте инвестирали пари, създали сте нещо красиво и добре работещо кара хората да ви вярват. По-лесно ще постигнете висока ангажираност, като статистически хората се застояват средно по 2.5 минути във онлайн магазини в зависимост от нишата.

Еми така де – “ПО ДИЗАЙНЪТ ПОСРЕЩАТ, ПО СТОКАТА ИЗПРАЩАТ”.

Разкажи ни в коментар, как продаваш своите продукти и какви резултати постигаш?