NFT и маркетингът

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

NFT и Маркетингът

NFT И МАРКЕТИНГЪТ: ТОВА ЛИ Е БЪДЕЩЕТО?

Свидетели сме на силен растеж и ново явление в дигиталния свят: NFT, незаменими токени. От култура до мода, лукс, козметика, храна или недвижими имоти, пазарът експлодира. Все повече и повече потребители инвестират в тази технология, свързана с блокчейн. Тези цифрови токени разтърсват кодовете и подтикват големите марки да преосмислят своите маркетингови и комуникационни стратегии.

Възможности, които се разкриват пред марките:

– Защита на интелектуална собственост
– Популяризиране на брандовете
– Създаване на лоялност в клиентите
– Създаване на потребителски общности
– Да яхнат гребена на огромна вълна

NFT: КАКВО Е ТОВА?

ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА NFTS

Акронимът NFT означава „незаменими токени“. Те са криптографски и виртуални елементи, базирани на блокчейн технология. Какво е специалното за NFT? Те имат уникални идентификационни кодове. Те са неизменни доказателства за цифрова собственост, като по този начин гарантират автентичност на купувачите. Те не могат нито да се обменят, нито да се използват за търговия, за разлика от кибервалутите.

ПОЯВАТА НА NFT

Родени в света на криптовалутите / виртуалните игри, незаменими токени първоначално са били предпочитани от нишова популация: отрепки. Те бяха използвани за добиване на карти за виртуални игри на определени платформи, като например NBA Top Shot. След това NFT се разпространи благодарение на играта Cryptokitties, уникални виртуални котенца, които трябва да бъдат отгледани.

Тази нова технология, тясно свързана с концепцията за метавселената, завладя нови пазари, особено с дигиталното изкуство и се разпростря до модата, лукса, храната или дори недвижимите имоти. В началото на 2021 г. пазарът на NFT представляваше 2,7 милиарда долара и достигна 10,7 милиарда през третото тримесечие на 2021 г., експоненциален растеж, който убеди марките да инвестират в тази технология и да интегрират NFT в своите комуникационни стратегии и маркетингови кампании.

NFTS: СТРАХОТНА МАРКЕТИНГОВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВСЯКА МАРКА

Незаменимите токени са новата тенденция, която не трябва да се изпуска. За да развият своите услуги и да останат на ръба на технологиите, марките приемат NFT. Печеливша стратегия, която им позволява умело да диверсифицират приходите си и да привлекат интереса на нови клиенти. Това е нов начин за създаване на привилегирована връзка между марката и потребителя и за силно ангажиране и интегриране на членовете в силна общност.

ТЕХНОЛОГИЯ, КОЯТО Е ХИТ В КУЛТУРНИЯ СЕКТОР

Тези цифрови токени бързо намериха своя път в света на изкуството, давайки началото на крипто-изкуството. Нова форма на дигитално изкуство, която произхожда от блокчейн технологията, под формата на видеоклипове, изображения, музика, или GIF файлове.

Много художници, като Beeple, предлагат оригинални цифрови произведения за продажба изцяло или частично. Благодарение на технологията NFT, произведенията имат уникален сериен номер и са защитени от всякакво възпроизвеждане. Малка революция, тъй като досега художествените произведения бяха заменими. По този начин купувачите и колекционерите са сигурни, че притежават уникално и неизменно произведение на изкуството.

От страна на пазара на изкуство, това е истинска революция, която нарушава традициите в този сектор. NFT са достъпни за по-голям брой хора и привличат нови хора, които не е задължително да са инвестирали в традиционното изкуство. Милениалите са пример за любители на това нововъзникващо изкуство.

В киното тенденцията NFT също е съблазняваща. Платформата Vuele разпространи първия художествен филм с участието на Антъни Хопкинс, използвайки незаменими ключове. Скоро Куентин Тарантино ще разкрие 7 ексклузивни сцени от известния си филм Pulp Fiction.

NFTS се завзема и хранително-вкусовата промишленост

След като завладя културния свят, сега е ред на гигантите за бързо хранене да бъдат съблазнени от тази технология. През март 2021 г. именно веригата за бързо хранене Taco Bell скочи на пазара, за да предложи колекционерски жетони, наречени Taco Art, които представляваха художествени илюстрации на предложенията на веригата.

Бързо бяха настигнати от Burger King, които стартираха своя собствена маркетингова кампания „Keep it Real Meals“. Набор от цифрови колекционерски предмети, които да бъдат получени под формата на игра, която предоставя достъп до уникални подаръци при получаване на три NFT.

McDonalds също се присъедини към тенденцията, празнувайки завръщането на своя McRib. Американското дъщерно дружество пусна ограничено издание на незаменими токени в чест на своя сандвич. Що се отнася до китайския франчайз, той създаде 188 NFT за клиенти и служители, за да отпразнуват своята 31-та годишнина. Във Франция марката с емблематичното жълто М предложи 4 дигитални произведения на изкуството в 5 копия, които да бъдат спечелени чрез конкурс в социалните мрежи. Операция, която беше много успешна!

В Канада веригата ресторанти Pizza Hut направи иновации, като предложи виртуални пици, продавани отделно.

В по-широката хранителна индустрия марката Pringles пусна продукт, който е меко казано е оригинален: 50 виртуални пакета „CryptoCrisp“.

МОДАТА И ЛУКСЪТ СЕ СЛЯХА С ДИГИТАЛНАТА МОДА

Големите луксозни модни марки разклащат платформите и преоткриват модата в полза на дигиталната вълна. Големи имена, в търсене на оригиналност и постоянни иновации, инвестираха в NFT. Незаменимите токени в модата и лукса могат да се предлагат в различни форми: цифрови двойници, редки цифрови активи в метавселена или дори цифрови колекции.

NFT предлагат на модния и луксозния сектор възможност да се бори с фалшификатите.

През март 2020 г. италианската марка Gucci пусна виртуален дубликат на своя чифт маратонки Virtual25. Малко повече от година по-късно Nike избухна и продаде на търг напълно измислени маратонки. Наскоро Dolce & Gabbana предложи NFT колекция от девет дрехи и бижута, които им донесоха 6,6 милиона евро.

УСПЕХЪТ НА NFTS С ШИРОКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

ДИГИТАЛЕН НЕДОСТИГ

Неслучайно използването на NFT е толкова успешно. Потребителите са завладени от възможността за придобиване на цифрови обекти със символична, уникална и търговска стойност. Те стават щастливи собственици на произведение или автентична стока, нито възпроизводима, нито фалшифицирана. Следователно събираемост и рядкост са тези неща, които силно привличат потребителите към NFT.

За други NFT са инструменти за инвестиции и спекулации. Придобиването на правилните токени може да доведе до големи печалби. Това обяснява непрекъснатия растеж на пазара на NFT във всички сектори.

НОВ КЛИЕНТСКИ ОПИТ

Авангардни технологични иновации, позволяват на марките да се преоткрият и да предложат по-добро изживяване на клиентите. Такъв е например случаят с метавселенските проекти на Кинахан. Известната уиски къща обяви създаването на своя собствена метавселена (виртуален свят) с цел да има дигитални посланици. Посланиците участват в различните кампании на марката. Близка и изключителна връзка, която насърчава лоялността.

Феноменът NFT позволява на марките да предложат уникално цифрово изживяване на своите клиенти, като същевременно им предоставят все по-ексклузивни услуги.

С такова развитие и важната роля, която технологията ще играе в метавселената (виртуалната и разширената реалност може да подсили световната икономика с 1,9 трилиона евро до 2030 г. NFT се превръща в новата площадка за изява на марките и маркетинг тенденция, която трябва да се следи отблизо!

 

В случай, че желаете да обсъдим как може да интегрирате NFT технологията и вашия бизнес. Може да се свържете с нас като щракнете тук.