Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

SEO: Оптимизиране Title таговете

В продължение на години методите за оптимизиране на title тагове беше основният елемент на оптимизацията за органично търсене. Те помогнаха на Google да съпостави заявките за търсене с уеб страниците и бяха най-важната част от фрагментите на страницата с резултати, като заявката беше удебелена.

Заглавията остават важни за SEO. Много неща се промениха, малко останаха същите.


Екранна снимка от стари SERP на Google, показваща резултатите с търсене на „tag heuer“.

Google постави заявката за търсене с удебелен текст в заглавните тагове.

Какво е title tag/етикет за заглавие?

Тагът title е HTML елемент, който трябва да описва целта на страницата, така че хората и търсачките бързо да разберат за какво става въпрос. Показва се и като име на раздел в браузъра.

Екранна снимка на уеб браузър, показваща четири раздела с техните имена.

Google бавно намали значението на заглавните тагове за класирането.

  1. Заглавията вече не показват заявката за търсене с удебелен шрифт във фрагмента.
  2. Ключовите думи с точно съвпадение са по-малко важни, тъй като Google често използва синоними и свързани термини, когато разбира намерението на търсещия.
  3. Google често пренаписва заглавия във фрагмента за търсене.

Обърнете внимание на екранната снимка по-долу за заявката за търсене „туристически пътеки Clifton Park.“ 
Google интерпретира заявката и предоставя резултати за Саратога Спрингс, близо до Клифтън Парк. Освен това Google предлага алтернативна дейност („бягане“ вместо туризъм) и синоним („ходене“).
Преди няколко години една уеб страница трябваше да съдържа точната заявка в етикета title, за да се класира. Вече не е задължително.


Екранна снимка на резултатите от търсенето с Google за „туристически пътеки Clifton Park“.

Google може да разпознае намерението на търсещия и да замени резултатите със синоними или подобни опции. В този пример заявката е „пешеходни пътеки Clifton Park.“ Резултатите включват близък град и сравнима дейност.

Как да оптимизирате заглавните етикети

Въпреки промените, заглавните тагове остават важен елемент, защото помагат на Google да разбере страницата по-добре.
Използването на заглавия от Google не е толкова ясно.

Вместо да съпоставя заявката за търсене с думите в заглавията, Google вече може да разбере значението както на заявката, така и на заглавието, за да пасне на намерението на търсещия.

Поддържайте заглавията кратки и не включвайте много ключови думи. Google разказа в своя публикация, че ще промени заглавието, ако е твърде дълго или прекалено оптимизирано (т.е. препълнено с ключови думи).

Затова съставете заглавие, както следва:

  1. Да бъдат кратки. Google не казва колко много е твърде много, но заглавие с повече от 65 знака ще се появи съкратено в търсенето на работния плот. Така че запазването на заглавията с по-малка дължина е добра идея.
  2. Не пълнете ключови думи. Добавете ключови думи в заглавието, ако има смисъл, което често се случва. Не включвайте вариации – като множествено и единствено число, или промяна на реда – които някога бяха стандартна SEO практика.
  3. Избягвайте повтарящ се и шаблонен текст. Огромните сайтове за електронна търговия, управлявани от информационни ядра, генерират автоматизирани заглавия. Уверете се, че думите в тези заглавия са информативни („Калъф за iPhone 11 12,99+ лв.“) и да не се повтарят („Евтин калъф за телефон | Евтин калъф за телефон“).

Включете title тагът в началото на съдържанието. Когато търсещите щракнат върху резултат от търсенето, Google иска те да видят точния текст на следващата страница. Затова използвайте title етикета на видно място на страницата, за да уверите търсещите, че са на точното място и да намалите bounce rate-a.

Използвайте H1 за да подчертаете важната информация.

  1. Google изобразява винаги заглавието на страницата,
  2. Ангажираността на търсещите на страницата ще се подобри.

Хората, а не алгоритмите

Google ще направи най-доброто за търсещите. Истински полезни заглавия обезкуражават Google да ги променя. Оптимизирайте за хора, а не за алгоритми. Това е правилото в днешно време, когато говорим за SEO.

 

Първите 20 от вас, които се свържат с нас ще получат безплатна SEO консултация.
Щракнете тук за да се възползвате.