ClickCease
Маркетингова Стратегия

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Как да създадем маркетингова стратегия

Facebook
Twitter
LinkedIn

Отминаха дните, когато билбордовете и рекламите във вестници бяха най-ефективните средства за популяризиране на марка и продукти.
Дигиталният маркетинг е необходимост за всеки бизнес и това да имате маркетингова стратегия е ключът към вашия успех.
Има много опции, когато става въпрос за дигитален маркетинг и може да бъде стресиращо, ако сами да разберете откъде да започнете.

В тази публикация ще разгледаме как да създадем стратегия за дигитален маркетинг от нулата, която ще бъде изчерпателна и ще ви помогне да постигнете конкретни цели по ваш избор.

1. Определете какво искате да постигнете

Какво искате да постигнат вашите дигитални маркетингови кампании? Искате ли да изградите разпознаваемост на марката? Генериране на потенциални клиенти? Да получите повече продажби или абонати по имейл?

Страхотно! Каквото и да е, трябва да го назовете.

ДИГИТАЛНА МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ 

Това са методите, чрез който бизнесът получава пълен кросоувър, подходящо сравнения са онлайн запознанствата. Ако отидете на куп срещи на сляпо без представа какво търсите, може да се получи още с първия човек, но може и да не се получи след дълго време. Ако имате списък с черти и качества, които искате да откриете в даден човек, то е много по-вероятно да намерите своето точно съвпадение.
Вашите цели са важни и ще трябва да предприемете конкретни стъпки, за да постигнете всяка една от тях. Ще разгледаме това по-задълбочено малко по-надолу.

2. Разработване на система за онлайн продажби

Дигиталната фуния за продажби е важна маркетингова концепция, която трябва да схванете, преди реално да разработите стратегията си. Състои се от няколко различни стъпки, през които преминават купувачите, за да стигнат до точката на покупка и/или да станат дългосрочни клиенти.
В зависимост от това кого питате, етапите може да се различават по брой и с различно име, но обикновено включват следното:

Откритие. Хората чуват за вашата марка или продукт за първи път.

Изследване/разглеждане. Установено е известно разпознаване на марката и потребителят е готов да разгледа вашите продукти или услуги, за да научи повече. Те могат също да проучат вашите конкуренти на този етап.

Покупка. Потребителите са готови да станат клиенти и да купуват от вас в този момент.
Лоялност. Повтарящите се клиенти могат да станат лоялни към вашата марка или продукт и в крайна сметка да станат защитници на вашата марка.

Потребителите, които са на етап откриване, няма да реагират по същия начин на рекламното ви съдържане като някой, който е на етап лоялност. Те ще взаимодействат с вашата марка по различни начини, през различни платформи/устройства, а вашата стратегия трябва да бъде адаптирана спрямо интереса и нуждите им.

3. Създайте Персони на купувача

Следващата стъпка, която ще трябва да предприемете, за да създадете стратегията си, е да получите солидна представа коя е вашата аудитория и какво я мотивира. Това ще бъде от съществено значение, защото ще ви помогне да прецените чрез кои платформи може да достигнете до тях, какви послания и съдържание да създадете за всеки тип, както и какво очакват от вас.

Персоните на купувача трябва да са конкретни. Не искате просто да кажете „млади майки“ като персона и да приключите с това. Искате да имате „Супермама Мери, на 25-29 години с поне едно дете на възраст под пет години, което има ограничен бюджет в дом от средната класа. Тя се опитва да бъде добра майка и съпруга, но намира лично удовлетворение в работата. Тя се опитва да води органичен начин на живот. но работи в Макдоналдс през натоварените делнични вечери. Всяка персона ще ви помогне да разберете повече за потенциалните си клиенти, техните болезнени точки и какво можете да направите за тях.

Важно е да се отбележи, че образите на вашите купувачи трябва абсолютно да се основават на изследвания. Пропуснете тънко забулените стереотипи и вместо това използвайте анализите, които вече имате, включително Google Analytics и Facebook’s Audience Insights.

4. Определете къде да намерите потребители на всички етапи на фунията

Имате добро разбиране коя е вашата аудитория, така че сега искате да разберете как и къде да се свържете с тях. Отново се обърнете към вашите анализи за това и направете кръстосани препратки с вашите личности на купувача.

Да приемем, че управлявате компания за ремонт на дома. Вие правите всичко – от ремонт на подове, повреди по ВиК, то да създадете кухнята на техните мечти. Има голям шанс да имате много разнообразна публика на всички етапи от фунията.

Ето няколко примера:

Някой, който отделя много време за планиране на скъп ремонт на баня, може да ви открие, като потърси в Google фрази като „идеи за дизайн на баня“ или потърси в Pinterest. Ако намерят публикация  в блога ви, включваща изображения на ремонти, които сте направили, това може да е начин, по който клиент ще ви хареса и наеме.

Човек, чийто дом е бил наводнен след спукана тръба, в момента ще търси някой, който да дойде да поправи подовата настилка, преди мухълът да окупира всичко. Най-добрият ви залог ще бъде да се свържете с него чрез Google Ads, защото това е място, където човек може да открие фирма за всяка услуга, както и да сравни различни оферти.

Някои клиенти мечтаят за нова вана, но имат ограничени средства и грешна представя за цената на такава услуга. Вие провеждате рекламна кампания във Facebook, показваща колко достъпни и висококачествени могат да бъдат определен вид вани и създавате интерес в някой, който до този момент е имал само желание, но не и намерение. Друг клиент е развълнуван от работата, която сте свършили, като инсталирано вградено осветление в дома им. Използвате имейл, за да ги уведомите, че предлагате специална отстъпка за система за домашна сигурност, а те проявяват интерес и отново реализират покупка.

Помислете за всички платени и органични маркетингови канали и помислете кои от членовете на вашата аудитория ги използват и на какъв етап от фунията се намират. Това ще ви помогне да определите маркетинговите канали, към които трябва се насочите във всяка част от вашата стратегия за дигитален маркетинг.

5. Прилагайте специфични насоки, за да постигнете целите си

Избрахте своя маркетингов микс и знаете как очаквате да реагира аудиторията ви. След като направите това, е време да започнете да свързвате всичко заедно посредством специфични тактики, които ще ви помогнат да постигнете тези крайни цели.

Някои от тези тактики могат да включват:
Инструменти за генериране на потенциални клиенти или форми за абониране към имейл списък на всички публикации в блога, заедно с CTA в края на публикациите, за да развиете списъка си с абонати.
Споделяне на съдържание на инфлуенсъри в социалните медии с цел изграждане на връзка и повишаване на видимостта и разпознаваемостта на марката.
Насърчаване на препоръки с имейл плъгини, които след това можете да поставите на сайта си, или да поискате от потребителите да изпращат отзиви за бизнеса ви в Google, за да подобрят репутацията и резултатите ви в органичното търсене..
Отново, спецификата е ключова тук. Начертайте много конкретни стъпки, които ще предприемете, за да постигнете целите си. Бъдете последователни: “Създавайте публикации за вашия Блог, за да привлечете потенциални клиенти“ и включете CTA и връзки към всяка, докато започнете да получавате резултати.

6. Автоматизация и персонализация

Докато стартирате кампаниите си, трябва да използвате всяка възможност за да ги направите възможно най-въздействащи и ефективни.
Има два добри начина да направите това: повече персонализиране и повече автоматизация. В много случаи двете могат да се припокрият..

Понякога привидно най-персонализираните и подходящи маркетингови послания, които вашата аудитория получава, са доставени в резултат на техните специфични действия. Това включва реклами, които използват remarketing, за да показват на потребителите продукти, които са разгледали във вашия сайт, или задействани автоматични отговори по имейл, които показват на клиентите продукти, подобни на тези, които са виждали в миналото.

Използвайте сегментиране на аудиториите, персонализиране и автоматизация, когато е възможно, за да напишете конкретно съдържание за групи хора, предвид информацията, която имате за връзката, която са осъществили с вашия бизнес. Те ще видят съобщението в идеалния момент и то ще бъде изключително подходящо за техните нужди. Това ще отведе стратегия ви още една крачка напред.

7. Потърсете дупки във вашата стратегия за дигитален маркетинг

Аз с любов наричам тази последна стъпка „отстраняване на неизправности“ във вашата фуния. Вашата стратегия за дигитален маркетинг е готова и работи. Както в първите дни, така и в дългосрочен план, вие ще искате внимателно да оцените резултатите й. Тъй като често има множество елементи, платформи и кампании, това може да бъде трудно.

Google Analytics е в голяма помощ тук, заедно с естествените анализи на мрежите и каналите, които използвате. Искате да оцените как клиентите взаимодействат с вашите кампании и как това ви помага да постигнете целите си. Няма голямо значение дали публикацията ви в блога е била споделена 5000 пъти за два дни, ако не сте получили нито едно запитване или продажба – в това е целият смисъл.

Задайте цели в Google Analytics и разгледайте картите на поведението, за да потърсите точките на отпадане във вашата фуния. Можете да направите същото с почти всяка платформа. Получавате много кликвания върху PPC реклама, но след това няма реализации, или отварят имейлите без кликвания? Разберете защо. Намерете мястото, където потребителите отпадат, и потърсете всякакви сигнални улики, които биха могли да бъдат причината. Изпълнете няколко теста и вижте какво можете да научите.

Заключение

Въпреки, че може да изглежда изкушаващо да се потопите и да започнете използването на множество платформи, важно е да запомните, че започвайки с дребни стъпки и трупайки информация, може да избегнете това да се простреляте сами в крака си. Провеждането на всякакъв вид маркетингови кампании (дори само оптимизация за търсачки) без конкретни цели е като да се разхождате из Париж без GPS – по-скоро е като да се качите в платноходка без карта.
Вероятността да се загубите в морето е голяма.
Без маркетингова стратегия е невъзможно да получите информация за постигнатите резултати. И повярвайте ми, с цялото това време и пари, които сте инвестирали, това е последното нещо, което искате.

Искате ли помощ при прилагането на вашата стратегия за дигитален маркетинг? 
Свържете се с нас и вижте как можем да ви помогнем.