Уеб дизайн тенденции

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

11 Тенденции в Уеб Дизайна за 2021

Facebook
Twitter
LinkedIn

Потребителите посещават стотици сайтове всеки ден, а бизнесът трябва да прояви креативност, за да привлече вниманието им. Предприемачите се фокусират върху визуалната привлекателност и използваемостта на своите уеб решения, за да накарат потребителите да се ангажират. Освен това те следят последните тенденции в дизайна, за да останат в играта.

Нека сега разгледаме подробно водещите 11 тенденции в уеб дизайна за 2021 г. и да видим как популярните марки ги прилагат успешно.

1. Минимализъм

Минимализмът стои гордо сред най-новите тенденции на потребителския интерфейс и няма да загуби позиции. Всеки ден хората се натъкват на различни реклами. Те виждат реклами с отстъпки и получават постоянни известия. Освен това потребителите си взаимодействат с различни интерфейси, които ги затрупват с информация.

За да избегнат претоварване, уеб дизайнерите винаги търсят нови начини за опростяване на графичните елементи. Те ограничават броя на цветовете, пробват различни пропорции и композиции.

Днес функционалността на елементите играе първостепенна роля. Изключително важно е да подчертаете най-добрите качества на продукта правилно и да предадете правилните емоции от неговото използване на клиентите. Компонентите, които дизайнерите използват за декоративни цели, стават само без значение.

Искате ли да създадете подобен уебсайт за електронна търговия, който следва най-новите тенденции в дизайна на потребителския интерфейс? Научете повече за персонализираното разработване на онлайн пазар.

2. Опростен UX

През 2021 г. не трябва да усложнявате интерфейсите и да принуждавате потребителите да предприемат допълнителни действия. Опитайте се да минимизирате броя на елементите и полетата, които клиентите трябва да попълнят.

Опростената регистрация и влизане се превърнаха в една от най-новите UX тенденции. Например, когато влизат в своя пазарен акаунт, потребителите могат да въведат своя телефонен номер. Вече не е необходимо да запомнят друга парола.

По този начин Apple последва тази скорошна UX тенденция и направи персонализиран бутон, който помага да се избегнат допълнителни стъпки за регистрация. Като щракнете върху бутона, вие избирате дали искате уебсайт да вижда вашия имейл или не. Един момент и вече сте влезли.

3. Размазан, цветен фон

Тенденцията с различни стилове на използване на градиенти беше популярна в миналото и остава актуална тенденция на потребителския интерфейс и до днес.

Сега градиентите стават по-леки, но в същото време изглеждат много по-сложни. Работата е там, че по-рано дизайнерите са използвали около 2-3 цвята в линейни градиенти. Сега броят на цветовете може да се увеличи до 10. Освен това може да се използва наслагване.

Такива градиенти предизвикват темпераментен изблик, защото са толкова цветни. Ето защо дизайнерите от много известни компании като Stripe или MyMind с удоволствие ги използват.

Фирмата за финансови услуги и софтуер като услуга (SaaS) Stripe също знае как да внедри успешно една от най-новите тенденции в потребителския интерфейс. На техния уебсайт можем да видим пример за сложен размит фон, който се състои от няколко цвята.

4. Уникални и абсурдни 2D илюстрации

Илюстрациите остават на върха в потребителския интерфейс, както беше миналата година. Те обаче са по-малко общи от преди.

По-рано уеб дизайнерите се придържаха към минимализма, що се отнася до илюстрациите. По този начин те целяха да направят уеб страниците по-малко натоварващи и по-разбираеми за потребителите.

В наши дни експериментираме със странни ъглови форми, пропорции и сюжетни линии. Използват ярки или, обратно, приглушени пастелни цветове. Илюстрациите стават все по-изискани и предизвикват още по-голямо раздвижване от всякога.

Препоръчваме ви да използвате SVG формата за вашите илюстрации. Качеството на изображенията във формати PNG, GIF и JPEG се влошава, когато разделителната способност на екрана се увеличи. Това не е проблем със SVG, тъй като векторният формат може да бъде трансформиран без загуба на качество.

Друг зашеметяващ пример за тази тенденция на потребителския интерфейс е демонстриран от технологична компания Adaptable.

Опитайте се да бъдете в крак с най-новите тенденции в уеб дизайна и да осигурявате на потребителите гласов интерфейс все по-често.

Например, днес можем да видим десетки приложения, в които можете да преведете дума или изречение на всеки друг език. Работи по следния начин. Натискате бутон и устройството започва да записва гласа ви и да превежда речта ви. По този начин можете лесно да общувате с хора, които не знаят вашия език.

5. Внедряване на гласов потребителски интерфейс от Google Translate

Взаимодействието с гласовите потребителски интерфейси отново се превърна в една от UX тенденциите.. Отдавна е ясно, че дизайнът не трябва да само визуален, за да работи добре.

Гласовият интерфейс е вътрешен интерфейс. Той има повече общо с контекста и синтеза на данни, отколкото с действителния дизайн. Независимо от това, дизайнерите се опитват да вървят в крак с най-новите тенденции и да предоставят на потребителите гласов интерфейс все по-често.

Например… днес можем да видим десетки приложения, в които можете да преведете дума или изречение на всеки друг език. Щракнете върху бутонa и устройството започва да записва гласа ви и да превежда речта ви. По този начин можете лесно да общувате с хора, които не знаят вашия език.

6. Пастелни цветове

Тъй като всеки ден е денят на минимализма и простия уеб дизайн, дизайнерите са склонни да използват пастелни цветове в своите произведения. По този начин те подчертават лекотата и ненатрапчивостта на дизайна.

Такива цветове се вписват много добре в различни концепции. Задават точния тон и атмосфера в различни уеб сайтове, например платформи за електронна търговия или  SaaS приложения.

7. Мобилен подход

Днес 70% от заявките за търсене идват от мобилни устройства. Хората използват смартфоните си, за да търсят кафе, за да вечерят или да поръчат билети за кино, да разглеждат туристическите агенции, да резервират празнично пътуване и т.н.

В наши дни уеб дизайнът трябва да изглежда добре не само на настолно устройство, а и на всеки тип мобилно. Тази година ще е особено трудна за уеб дизайнерите, тъй като ще трябва да намират нови начини да подобрят взаимодействието с клиентите.

8. Икони

Иконите служат като ефективен инструмент за визуална комуникация с клиентите. Простите минималистични икони се считат за мощна UX тенденция. Всичко е свързано със способността им да предават смисъл в по-малко пространство от думите.

Поради тази причина много бизнеси отделят специално внимание на иконите. Например през 2020 г. големи компании като Apple и Sketch последваха най-новите тенденции на потребителския опит и направиха пълен редизайн на всичките си системни икони.

Препоръчваме да изберете икони от едно и също семейство. Те трябва да имат еднакви цветове  и размери. Такава последователност ще покаже високо ниво на умения и ще подчертае целостта на вашия уебсайт.

9. Стъкло-морфизъм

Миналата година неоморфизмът беше широко използван в практиките за уеб дизайн. Той представлява комбинация от два често срещани подхода за създаване на потребителски интерфейси. Те се наричат скеоморфизъм и плосък дизайн. Тези тенденции на потребителския интерфейс се различават значително помежду си и често се считат за абсолютно противоположни.

През 2021 г. уеб дизайнерите имат нова страст, която се нарича “стъклен-морфизъм”. Тази тенденция идва от ефекта на размазване или така наречения размазан фон. Когато хората гледат такъв елемент, изглежда, че гледат през стъкло.

10. Сложна типография

Всеки дизайнер знае колко е важно да изберете правилния шрифт за уебсайт, продукт или приложение. Клиентите често свързват определен шрифт с някаква голяма марка. Никой не би използвал Roboto, ако не беше Google. Интернет гигантът създаде този шрифт и го показа на целия свят.

Хората не обичат да четат в интернет, те преглеждат. По този начин намират важна за тях информация. Поради тази причина експериментите с шрифтове се превърнаха в една от забележителните тенденции в дизайна. Днес уеб дизайнерите използват сложна типография. Те се опитват да подчертаят най-важната информация и да я предадат на клиентите.

В наши дни често можем да видим уебсайтове, които са изцяло изградени върху типография. Те изглеждат много свежи и забавни.

Говорейки за шрифтовете като цяло, тяхната комбинация е важна част от дизайна за всяко уеб решение.

11. 3D визуализации

Всички се развива, никой не чака, а областта на 3D дизайна се развива изключително бързо. Основните недостатъци на тази технология обаче остават. Колкото по-сложна е 3D графиката, толкова повече натоварване изисква от устройството на потребителя.

През 2021 г. 3D елементите ще станат още по-популярни, поради голямото търсене на AR и VR технологии. Например в нова актуализация от Apple, macOS Big Sur, бяха променени редица икони. Дизайнерите добавиха елементите на триизмерната графика към някои от тях.

Финални мисли

През 2021 г. дизайнерските тенденции са комбинация от минимализъм, опростен UX, пастелни цветове, сложна типография и завладяващи 3D визуализации. За да успеете да създадете уникален и ангажиращ потребителски интерфейс, опитайте се да изберете и комбинирате няколко тенденции.

В 88Lab твърдо вярваме, че основната цел на UI / UX дизайна е да помогне на потребителите да постигнат целите си. За тази цел ние проследяваме най-новите UI и UX тенденции при изграждането на нашите продукти.

ИМАТЕ ВЪПРОСИ ИЛИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ, ОТНОСНО СЪЗДАВАНЕТО НА УЕБ САЙТ ИЛИ ОНЛАЙН МАГАЗИН? НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС.