Маркетингът след промените в iOS14

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

10 Тенденции в Онлайн Търговията

Facebook
Twitter
LinkedIn

Невероятната скорост, която набира онлайн търговията води до постоянна необходимост от информация за всяка новост, която би била полезна за развитието на бизнеса ни. 

2020 г. бе година, която повечето от нас с радост оставиха зад себе си. Въпреки това, безпрецедентното затваряне, причинено от пандемията, редица фактори доведоха до значителен бум в онлайн търговия и също така подчертаха стари предизвикателства.

Въпреки че всички се надяваме 2021 г. да бъде година на бързо възстановяване, важно е да се подготвим за дългосрочна несигурност. В крайна сметка това беше светът, в който живеехме и преди. Онлайн бизнесът трябва да гледа в бъдещето, като следва актуалните тенденции, пред които се изправя пазарът.

Ето 10 тенденции в онлайн търговия за 2021, които да следвате.

# 1. Omnichannel пазаруване

Свързано е с осигуряване на последователно и безпроблемно пазаруване във всеки наличен канал. Например, клиентът може да попадне на продукт, докато разглежда Facebook през мобилно устройство, но след това използва настолен компютър, за да направи поръчка. Може да разгледа вашия Facebook Shop и след това да завърши поръчката си през сайта ви. В друг случай клиентът може да закупи онлайн, но да приеме поръчката на място в магазина или да избере доставка до дома.

Сега е по-важно от всякога онлайн търговците да определят как клиентите им взаимодействат и какъв е цикълът им на покупка. След това те да предложат безпроблемни преживявания и опции за закупуване, които отговарят на всички навици. Създайте магазини в социалните мрежи и разнообразете опциите си за доставка.

# 2. Гласови команди

Гласовите системи като Amazon Alexa и Google Home ще станат важна част от ежедневието на много хора, проучване прогнозира процент на достъпност – 75% в САЩ до 2025 г. Въпрос на време е хората да започнат да използват гласовите команди в ежедневието си.

Тъй като технологията става все по-достъпна и функционална, онлайн търговците трябва да започнат да мислят за внедряване и оптимизиране на възможностите за гласови заявки. Те трябва да гарантират, че техните продукти могат лесно да бъдат закупени.

# 3. Нови опции за плащане

Наличието на предпочитана от клиента опция за плащане е един от основните двигатели за покупка. Ако не предлагате желания от тях начин на плащане, има вероятност те да прекратят процеса на поръчване.

Някои от най-големите опасения на днешните потребители са сигурността и неприкосновеността на личния живот, поради което криптовалутите като Bitcoin стават популярни. Все повече търговци на дребно, както онлайн, така и на улицата, предлагат тези методи на плащане до степен, която скоро ще се превърне в търговска необходимост.

# 4. Динамично ценообразуване

Динамичното ценообразуване е стандартен похват в индустрии като транспорт и хотелиерство, но бързо навлиза в света на онлайн магазините. Прилагайки гъвкави модели на ценообразуване, търговците могат да увеличат максимално конкурентното си ценово предимство и да привлекат повече клиенти.

Можете да коригирате цените автоматично, като използвате софтуер за динамично ценообразуване, който отчита фактори като конкуренция, време, търсене, навици, аудитория, етап на покупка и други. Възможно е дори да се внедрят в традиционните магазини, благодарение на електронните етикети на рафтове.

# 5. Добавена реалност

Стара критика към онлайн търговците е фактът, че хората не могат физически да разгледат продукта. В някои сектори, като облекло и мода, това продължава да бъде значителна бариера пред растежа, но нещата се променят благодарение на добавената реалност (AR).

Докато търговците от години използват 360 градусови визуализации на продукти и графики с висока разделителна способност, AR прави нещата по-сериозни. Пример за приложение на тази технология е, че позволява на клиентите на магазини за дрехи да видят как ще изглеждат върху тях предварително.

# 6. Изкуствен интелект

Онлайн търговците са сред първите, които осъзнаха предимствата на изкуствения интелект (AI), главно чрез използването на интерактивни приложения за персонализирани оферти. През последните години технологията измина дълъг път, сега помага на компаниите да подобрят своите процеси и да анализират все по-големи масиви от данни.

За компаниите в електронната търговия решенията, базирани на AI, могат да помогнат за преодоляване на предизвикателствата, като автоматизират рутинните работни процеси и помагат на екипите по продажби, маркетинг и поддръжка да вземат по-информирани решения. Например динамичните системи за ценообразуване разчитат на AI.

# 7. Практики за устойчивост

Почти три четвърти от търговците са готови да похарчат повече пари за устойчиви продукти, които могат да бъдат подкрепени от силна политика на корпоративна социална отговорност (КСО). Тъй като опасенията за околната среда, социалните каузи и устойчивостта на жизнения цикъл на продукта непрекъснато нарастват, фокусът върху зеленото консуматорство вероятно ще се увеличи.

Приемането на екологосъобразни практики не е въпрос само на спасяване на планетата – то е и да направите вашите продукти по-завладяващи и да сте в крак с конкуренцията. Amazon например се ангажира да намали своите въглеродни емисии до нетна стойност 0 до 2040 г.

# 8. ТВ Търговия

Миналата година NBCUniversal пусна първите в света телевизионни реклами, които позволяват моментално закупуване на даден продукт (включен в рекламата) и то през телефона.

Въпреки че този тип реклами още не са популярна практика, ползите са ясни както за купувачите, така и за онлайн продавачите. Комбинирайки различни канали, те могат да добавят изцяло ново измерение към своите канали за реклама и маркетинг.

# 9. Автономно управление

Ако има една област в електронната търговия, която е била неблагоприятно засегната от пандемията, това е фактът, че веригите за доставки и логистиката се затрудниха да се справят с търсенето. За щастие автономните мрежи за изпълнение могат да помогнат за решаването на проблема.

Автономното управление на пространства, включващо нововъзникващи решения като автономни доставки от самоуправляващи се превозни средства, проследяване на блок вериги, цифрово свързване и интелигентни сензори за движение, които ще подобрят ефикасността и ще намалят разходите за изпълнение и срока на доставка..

# 10. Офлайн продажби

Темата офлайн търговията може да изглежда скучно в статия за тенденциите в електронната търговия, но е важно да завърша с напомняне, че локалния бизнес далеч не е мъртъв. Всъщност има голяма вероятност, след като всичко се отвори отново и хората са достатъчно уверени да излязат, офлайн пазаруването да порасне значително.

Всъщност някои търговци, които преди това са били чисто онлайн, ще се замислят дали да не използват потенциала на момента и отворят локални магазини или офиси. Например, Amazon наскоро отвори верига от физически книжарници, магазини и магазини за електроника.


Предлагаме кратък път към повече клиенти и продажби. Ще изготвим анализ на бизнеса ви и ще създадем специално за вас списък със съвети и идеи за ускорено развитие. Заявете Безплатен Анализ.