Google Core Vitals

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Внимавайте с Google Core Vitals

Чисто нов фактор за класиране: Google Core Vitals. Очаква се, че през 2021 г., тази обявена промяна на алгоритъма да наложи някои промени, за които трябва да знаете.

Какво значи официален фактор за класиране?

Google прави стотици промени годишно. Всяка седмица те изменят своя алгоритъм. Понякога обявяват нови промени във факторите за класиране. Обявяват кога нещо става важно или какво искат да насърчат хората, уебмастърите  да променят в своя сайт. С две думи някои елементи стават все по-важни за класирането в търсачката  и реализацията на платени реклами в мрежата за търсене.

Честите промени са объркващи, затова искаме да опитаме да демистифицираме какво означават, как ще променят политиките за класиране, какво можете да направите за да диагностицирате и да се подготвите за тях, така че да си осигурите възможно най-добро място.

Какво е представляват Google Core Vitals? Първи голям въпрос.

Това са показатели на сайта, които Google оценява:

Колко бързо се зарежда страницата? Кога става интерактивна?

Колко качествен е даден сайт, откъм технически характеристики?

Когато посетителите влязат във вашата уеб страница през мобилно или настолно устройство, колко качествено е преживяването им по отношение на скоростта, колко бързо могат да взаимодействат с елементите и други подобни неща.

Core Vitals стават част от група показатели, които Google нарича Page Experience. Тази група не е нещо ново. Просто обединение с показатели за качество на страницата, които и без това трябва да наблюдавате, например: четимост на текста, достъпност от мобилни устройства, HTTPS, натрапчиви добавки, изскачащи прозорци и т.н.

Не става дума просто за съдържанието на дадена страница, а за всичко, което е традиционно важно за потребителското преживяване, колко приятно е да се използва сайта и колко е полезен. Особено важни фактори, когато става дума за потребителите през мобилни устройства.

Как ще се отрази на класирането?

Ще засегне всички резултати от търсенето, мобилни и настолни, въз основа на определени критерии. Но също така, това е важен момент, Core Web Vitals ще се превърнат в критерий за появяване в Google Top Stories. Това са резултатите от новините, които обикновено се показват в горната част на резултатите от търсенето.

Преди AMP беше част изискваният за да се появи вашият сайт в тези водещи нови. Сега вече не. За да позиционират сайта ви най-горе, трябва да постигнете минимален праг на Google Core Vitals.

Общо взето промяната ще повлияе на класирането на много сайтове.

Кога ще се случи?

Google обявиха, че това ще се случи през май 2021 г. Поради COVID-19 беше отложено, като бе дадено допълнително време на уеб администраторите.

Колко значителна е тази промяна?

Трябва да ви притеснява тази промяна. Важно е да имате предвид, че Google следи стотици фактори и въз основа на тях определя всяко класиране. Така че въздействието на всеки един фактор обикновено е не толкова голямо. Въпреки това, ако вашият сайт е с лошо качество спрямо конкурентните, тези показатели със сигурност ще причинят големи щети.

Другото нещо, което трябва да имате предвид, е, че някои фактори на Google имат огромно въздействие извън действителните фактори за класиране. Неща като скорост на страницата и адаптивност са фактори, които имат огромно влияние върху качеството на преживяване на всеки потребител. Проучванията на Google показват, че посетителите на страниците, които отговарят на тези прагове, има 24% по-малка вероятност да напуснат преди да разгледат.

Така че дори без Core Web Vitals да е официален фактор за класиране на Google, той е изключително важен, защото осигурява по-добро потребителско изживяване. Двадесет и четири процента е като да спечелите 24% повече трафик, без да правите нищо, просто като се погрижите сайта ви да е по-добре използваем.

www.luxtrend.net – Поддържан от 88Lab.eu

Трите сигнала на Core Web Vitals

Накратко за спецификата и какво измерват Google Core Vitals. Няма да съм много подробен, защото като цяло обяснението ми ще бъде строго техническо. Все пак мисля, че е важно да разберете, от гледна точка на неспециалистите, какво точно се измерва.

Важно е да поговорим за това как да измерим, идентифицираме проблеми и да поправим тези неща, ако се окажат грешни. Така че накратко има три сигнала, които влизат в Core Web Vitals.

1. Най-голяма съдържателна боя (LCP)

Първата е най-голямата съдържателна боя (LCP). Това по същество оценява, от гледна точка на неспециалисти, колко бързо се зарежда страницата? Много лесна концепция. Силно повлияна от времето за зареждане, кои са най-голямото изображение, видео и текст в прозореца за изобразяване.

Този фактор се влияе от бързината на сървъра, CSS, JavaScript, визуализацията от страна на клиента.

Всичките играят роля. И така, колко бързо се зарежда вашият сайт?

2. Кумулативна смяна на оформлението (CLS)

Второто нещо, кумулативна смяна на оформлението (CLS). Google пита, колко е стабилна страницата? Сега съм сигурен, че всички сте се сблъсквали с подобен проблем, когато зареждайки дадена страница на мобилния си телефон, опитвате да щракнете върху някой бутон и в последната секунда той се измества, удряте друго или се сблъскваме с неочаквана промяна в оформлението.

С три думи – лошо потребителско изживяване. Това Google измерва с кумулативна промяна на оформлението. Кога всичко става стабилно? Причина номер едно, елементите да са нестабилни, е, че размерите на изображенията често не са дефинирани. Така че, ако имате изображение и то е 400 пиксела във височина и ширина, то трябва да бъде определено с код. Има и други важни елементи, като анимации и подобни неща.

Това измерва, кумулативната промяна на оформлението.

3. Първо закъснение на входа (FID)

Третото нещо в тези показатели е закъснение за първо въвеждане (FID). Този фактор отговаря на въпроса, колко бързо страницата става интерактивна? Казано по друг начин, когато потребителят щракне върху нещо, бутон или JavaScript елемент, колко бързо браузърът ще може да започне да обработва това и да доведе до резултат?

Лошо преживяване е, когато щракнете върху нещо и то не работи или работи, но много бавно. Тези фактори зависят от използвания JavaScript, код от трети страни и др.. като има много начини да подобрите изпълнението им. 

Всички тези три фактора представляват Core Web Vitals и играят роля за оценка на преживяването на потребителите в страницата ви.

Как да измерим и подобрим?

Нека се съсредоточим върху това, което е наистина важно. Дали имате проблем, затруднявате ли се да измерите и подобрите оценките за Core Web Vitals? 

Google направи всичко много лесно за диагностициране. Първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете в Search Console. Там има нов доклад – Core Web Vitals. Ще може да видите всичките си URL адреси, които са индексирани, независимо дали се нуждаят се от подобрение или са окей.

Ако имате страници, които са с лоша оценка или се нуждаят от подобрение, тогава трябва да проучите и да разберете какво не е наред. Всеки отчет в Search Console води към отчет в Page Speed Insights. Това е инструмент номер едно, който може да използвате, за да диагностицирате проблемите си с Core Web Vitals.

Той се захранва от Lighthouse, набор от метрични инструменти за изпълнение. Искате да се съсредоточите върху възможностите и диагностиката? Сега ще бъда честен с вас. Някои от тях са чисто технически. Може да се наложи намеса на уеб разработчик, който е експерт по оптимизацията за скорост, като обичайно това е постоянен процес.

Нови етикети в резултатите от търсенето

Google може да добави етикети в резултатите от търсенето, които показват кои резултати осигуряват добро изживяване на страницата.

Понастоящем Google работи по визуалните индикатори, за да идентифицира страници, които отговарят на всички критерии за качествено изживяване на страниците, изброени по-горе.

Очаквайте тест на етикета да бъде пуснат скоро. Ако тестването е успешно, то ще стартира през май 2021 г. заедно с актуализацията на алгоритъма.

В настоящия си вид много от страниците не отговарят на условията за този етикет. Изследване, публикувано през август, показва, че по-малко от 15% от сайтовете са оптимизирани достатъчно добре, за да преминат оценка на Core Web Vitals.

Дали губите посетители? Любопитни сме да научим, сайтът ви има ли теч на трафик и поръчки.

Заявете Безплатен Анализ, който ще отговори на тези и още много въпроси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email