UTM Кодове

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Вероятно знаете, че вашата стратегия определя канали за реализиране на кампании, които създават трафик и го насочват към сайта ви, но знаете ли, кой канал и коя част работи най-добре? След обаждане можете ли да проследите кои публикации от социалните ви канали са генерирали обаждането?
Тези специални кодове могат да бъдат добавени в края на всеки URL адрес за проследяване на различни дейности.
В тази публикация ще ви помогна да разберете UTM кодовете и ще ви покажа как да ги използвате, за да проследите маркетинговите си резултати.

Какво представляват UTM кодовете?

UTM кодът е фрагмент от прост код, който можете да добавите в края на всеки URL, за да проследявате ефективността на кампаниите и съдържанието. Има 5 варианта на URL параметри, които можете да проследявате – source, medium, campaign, срок и съдържание.
UTM означава „Urchin Traffic Monitor“. Това име идва от Urchin Tracker, софтуер за уеб анализ, който служи като основа на Google Analytics.

UTM кодът изглежда по следния начин:
http://yourwebsite.com/your-post-title/?utm_source=google

Частта в червено, започваща след „?“ е UTM кодът.
Както може би се досещате, този конкретен код проследява кой канал е създал трафика към страницата (т.е. source).
Самият UTM код има два компонента:
UTM параметър – който започва с utm_.
Има 5 отделни опции, които можете да проследявате:
utm_source, utm_campaign, utm_content, utm_term (повече за тях по-долу).
Променлива за проследяване – уникална променлива за идентифициране на проследяваната величина (като името на source-a на трафик).
Тази променлива се предшества от знака „=“.
В променливата можете да имате само цифри, букви, тирета, знак „+“ и точки.
UTM кодовете могат да бъдат дълги и сложни.
Добавянето на UTM кода не влияе на действителната страница. Можете да изтриете UTM кода от URL адреса и страницата ще продължи да се зарежда нормално.
Кодът служи само за една цел: да помогне на инструмента ви за анализ да проследи източника на вашия посетител.
За маркетинговите цели това означава, че можете да използвате тези кодове, за да изчислите въздействието на кампаниите си. Ако събирате данни за пътя на всеки посетител до извършване на реализация, UTM кодовете ще са ви изключително полезни.

Какво може да проследявате с UTM кодове?

1. Source (източник) на трафика

Параметърът „source“ ви позволява да проследявате откъде произхожда трафикът. Параметърът, добавен към вашия url е utm_source. Източниците, които може да проследявате, могат да бъдат facebook, google, bing, inbound.org или името на имейл списък и други.

Пример: & utm_source = twitter

2. Medium (среда)

„Medium“ параметърът проследява от какъв тип трафик е произлязъл посетителят – cpc, email, social, referral, display и др. Параметърът е utm_medium_
Пример: & utm_medium = cpc

3. Camapign (име на кампанията)

Параметърът „campaign „ви позволява да проследявате ефективността на конкретна кампания. Например можете да използвате параметъра на кампанията, за да разграничите трафика между различни рекламни кампании във Facebook или кампании по имейл.
Параметърът е utm_campaign.

Пример: & utm_campaign = пример-кампания

4. Content (съдържание)

В случай, че имате множество връзки, сочещи към един и същ URL адрес (като имейл с два CTA бутона), този код ще ви помогне да проследите коя връзка е щракната. Параметърът е utm_content.

Пример: & utm_content = navlink

5. Term (ключова дума)

Параметърът на ключовата дума ви позволява да проследявате от кой термин от ключова дума идва посетителят на уебсайта. Този параметър се използва специално за реклами с платено търсене. Параметърът е utm_term.

Пример: ** & utm_term = растеж + хакерство + тактики

Как да използвам UTM кодовете

Можете да използвате тези кодове във всяка комбинация, като отделите всеки параметър със знака „&“.

По този начин може да имате прост URL, който просто да проследява действията на посетителите от имейл кампания.

yoursite.com/your-page/?utm_campaign=spring-sale2018

Чрез добавяне на параметъра utm_campaign можем да проследим ефективността на нашата имейл кампания „Есенна разпродажба 2020“ в Google Analytics.

Искате ли да знаете колко продажби са генерирани от дадена имейл кампания? UTM връзките са вашият отговор.
Можете също така да изберете да имате по-сложен код, който проследява множество параметри. Ето пример за проследяване на източника, носителя, името на кампанията, носителя и съдържанието:

yoursite.com/your-page/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc & utm_campaign = spring_sale & utm_content = shoe_ad
След като добавите UTM кода към URL адреса на кампанията си, можете да проследявате ефективността в Google Analytics в няколко различни отчета.

Създайте персонализиран отчет под „Персонализиране“> „Персонализирани отчети“. Добавете носител, кампания или източник като величина и показателите, които искате да видите.
Отидете на Acquisition -> Overview -> All Traffic -> Source / Medium, за да видите трафика
Отидете на Придобиване -> Кампании -> Всички кампании, за да видите трафика въз основа на имената на персонализираните Ви кампании.

Как да създам UTM кодове?

Създадохме за вас, съвсем безплатно, този инструмент, който освен създаване на UTM код, дава възможност за съкращаване на връзката: www.2rich.eu

Начини за използване на UTM проследяване

Вече знаете какво представляват UTM кодовете, какво можете да проследявате и как да ги създавате, все още остава най-важният въпрос: как трябва всъщност да използвате UTM кодове за проследяване на маркетинговите си кампании?

Има по същество три начина, по които ще искате да използвате тези кодове:

1. Разберете откъде идва вашият трафик

Основната причина да използвате UTM проследяване е да знаете точно откъде идва трафикът на вашия уебсайт. Можете да постигнете това, като използвате параметъра кампания, източник и носител.

Google Analytics показва групиране на канали по подразбиране в техния интерфейс.

Въпреки това, като използвате параметрите на UTM, можете да проследявате източници с по-голяма точност. UTM проследяването е особено полезно за разбиране на вашия refferal и директен трафик в Google Analytics.
В Google Analytics можете да отидете до Acqusition -> All Traffic -> Referrals, за да видите кои сайтове генерират трафик.

Директният трафик често е друг загадъчен източник на трафик в Google Analytics. Той включва предимно посетители, които въвеждат вашия URL адрес директно в браузъра си или са маркирали страницата ви.
Но директният трафик включва и посетители, които са щраквали върху връзки в имейли, електронни книги и други офлайн маркетингови материали.
Добавете UTM връзки, които посочват източника на трафик, който иначе би бил категоризиран като „директен“.
Например, ако пишете електронна книга, която включва връзки към вашия уебсайт, добавете UTM кодове към тези връзки като следното:

* mywebsite.com? utm_source = ebooks & utm_campaign = agency_playbook
В Google Analytics можете да филтрирате трафика си по източник, за да разберете как се представя вашата електронна книга при генериране на трафик и нови възможни клиенти.

2. Разберете кои връзки кликват хората в дадена кампания

Да предположим, че пускате бюлетин. Всяка седмица изпращате половин дузина връзки към интересни истории от цялата мрежа. Между тях включвате и няколко CTA към даден сайт.
Вероятно вече знаете процента на отваряне и кликване на бюлетина. Но знаете ли кои връзки във вашия бюлетин получават най-много кликвания и кои се игнорират?
Това е друга ситуация, в която UTM кодовете са полезни.
Като добавите параметъра utm_content към различни връзки в бюлетина, можете да проследите броя на получените кликвания:
По този начин бюлетинът за пазаруване може да има два отделни кода за обувки и якета, като този:
utm_source = mailchimp & utm_campaign = newsletter1 & utm_content = обувки
utm_source = mailchimp & utmp_campaign = newsletter1 & utm_content = якета
Има безброй начини за използване на този UTM параметър. Например, можете да създадете отделни utm_content кодове за отделни банери в банерна рекламна кампания. Или можете да добавите персонализиран код към връзката си за подпис на имейл, за да проследите общия брой кликвания.

3. Групирайте трафика по Medium

Да предположим, че провеждате маркетингова кампания в социални медии за клиент.
Като част от маркетинговите си дейности споделяте съдържанието си в популярни социални мрежи – Facebook, Twitter и др. Те се показват под канала „Социални“ в Google Analytics
Ами ако рекламирате съдържанието в социалните мрежи, което Google не разпознава като „социално“ в GA, като imgur.com?
В такъв случай няма да имате начин да покажете резултатите си от работата с този канал.
Тук можете да използвате utm_medium. Чрез добавяне на utm_medium = social към всички връзки, които споделяте във всеки социален канал, можете да проследявате представянето си във всички социални мрежи.
Ще откриете, че параметърът utm_medium е особено полезен за извършване на анализ на макро-ниво на модели на трафик. Можете да групирате всички връзки в няколко широки медии – социални, CPC, търсене, имейл, refferal и т.н., за да измервате трафика им с течение на времето.
Параметърът utm_medium е особено полезен за разграничаване на платения трафик.
Например целият ви трафик от Facebook ще се показва по подразбиране като „социален“ в Google Analytics. Ако провеждате платени кампании във Facebook Ads, не искате този трафик да е групиран с вашия органичен социален трафик!
Като добавите utm_medium = cpc или utm_medium = cpm към вашия URL адрес във Facebook Ads, можете да групирате целия платен трафик в един отчет.

4. Проследявайте трафика за различни кампании

Ако сте пуснали нов продукт, можете ли да кажете със сигурност, че трафикът е дошъл от стартовата кампания? Колко от вашите празнични маркетингови кампании доведоха до успешни реализации?
Проследяването на тези показатели е едно от най-трудните неща за търговците. Основните данни от GA правят почти невъзможно да разберете кои маркетингови кампании създават текущите ви резултати.
Параметърът utm_campaign решава този проблем.
Например, ако провеждате нова кампания с отстъпка от 20%, можете да организирате всичките си връзки по следния начин:
utm_campaign = 20off & utm_source = facebook
utm_campaign = 20off & utm_source = googleplus & utm_content = first-link
Ето още един пример: да предположим, че сте искали да проследите маркетинговите резултати за различни клиенти.
Можете да организирате всeки в различни кампании, като тази:
utm_campaign = persona1
utm_campaign = persona2
Това са само няколко начина за използване на utm_campaign. Съвсем скоро ще откриете, че този параметър е незаменим.

Най-добри практики за проследяване на UTM

Преди да започнете да добавяте UTM кодове към връзките на кампанията си, трябва да имате предвид няколко неща:

1. Създайте UTM политика за именуване от самото начало

Важно е да установите политики за именуване, които целият ви екип ще използва. Ако половината от екипа ви използват „facebook.com“, а другата половина използва „facebook“ под „utm_source“, просто ще получите два вида данни.

Преди да започнете кампания, установете правилата за именуване на общи параметри. Това трябва да включва имената на различни носители („социални“ вместо „социални медии“, „търсене“ вместо „платено търсене“ и др.) И източници на трафик („facebook“ вместо „facebook.com“ или „reddit“ вместо „reddit.com“).
Дори главни букви или интервали ще направят вашите анализи бъркотия, като разделят едни и същи кампании на две, ако следвате различни правила. Определете ги от самото начало.
Ще използвате ли долни черти или тирета в името на кампанията?
Всички връзки ще използват само малки букви?
Като цяло най-добрата практика е да използвате във всички връзки само малки букви.

2. Използвайте лесни за разбиране имена

Вашата кампания, съдържание и връзки към източника трябва да бъдат лесни за разбиране. Всеки, който гледа кода, трябва да може с един поглед да разбере какво означава кодът.
Въз основа само на името на кампанията можете да видите, че тя е насочена към потребители по целия свят, които са били влезли в системата през последните 30 дни.
Всеки може да разбере този UTM код, дори ако няма подробна представя.
За разлика от това, помислете за този UTM код:
https://www.goibibo.com/offers/?utm_source=Mailers&utm_medium=_ ret_harvest_130117 & utm_term = ret_harvest_130117 & utm_campaign = _ret_harvest_130117

Този код не само използва едно и също име за множество параметри (термин, носител и кампания), но самото име е безсмислено. Без контекст е невъзможно да се разбере какво всъщност проследява този код. Разбира се, можете да създадете правило за именуване, която свързва кампания с цифров код. Така правите анализа много по-труден.

3. Използвайте съкращаване на връзките за лесно за използване

Сложността на UTM кода е пряко свързана с неговата дължина. Когато започнете да създавате по-сложни кампании, вашите URL адреси ще станат по-дълги.
Решението: съкращаване на връзки. С помощта на www.2rich.eu, абсолютно безплатно, може да съкращавате и генерирате своите UTM кодове на едно и също място.

Това е особено полезно за вашите публикации в социалните медии.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ОПТИМИЗИРАМЕ САЙТА ВИ ЗА ПО-ДОБРО ПОТРЕБИТЕЛСКО ИЗЖИВЯВАНЕ И ПОВЕЧЕ ПРОДАЖБИ? ЗАЯВЕТЕ БЕЗПЛАТНА КОНСУТЛАЦИЯ