Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Колко струват рекламите във Facebook?

Колко струват рекламите във Facebook? Това е труден въпрос!

Kраткият отговор е, че никога няма да ви струва повече, отколкото искате да похарчите.

Ако имате бюджет от $ 5 на ден, рекламата никога няма да струва повече от $ 5 на ден. Съществуват обаче редица фактори, които ще повлияят колко ефективно ще се изразходва бюджетът ви и какъв успех ще постигнете в замяна на това, което заплащате.
Тази статия е точно с тази цел, да ви помогне да постигнете по-добри резултати.
За да ви помогна да разберете как точно да оптимизирате разходите си за реклами във Facebook за най-добри резултати, разгледах няколко ресурса и проучвания на Facebook, за да идентифицирам някои рекламни критерии и по пътя открих седем ключови фактора, които определят цената на рекламите във Facebook.
В тази публикация ще ви дам всичко, което трябва да знаете за цената на рекламите и как да накарате бюджета си да работи за вас.
Готови ли сте?

Колко струвате рекламите във Facebook?

Може да ви интересува точната цена на импресия, клик или реализация чрез реклами във Facebook.
Тъй като обаче много фактори влияят върху нея, няма абсолютен отговор на този въпрос.

За щастие, маркетинговите партньори на Facebook като AdEspresso, SalesForce и Nanigans редовно анализират разходите за реклама в социалните медии.
Въпреки че бенчмарковете няма да ви кажат точно колко ще струва вашата рекламна кампания във Facebook, те може да са чудесни ориентир + опитът, който имаме на българския пазар.

Средната цена на кликване в България (CPC) е около $ 0,5.
Средната цена на харесване е $ 0,1.
Средната цена за инсталиране на приложение е $1 в България..

Как Facebook решава дали да показва вашите реклами? (И защо най-големият бюджет не винаги печели)

След като установихме някои критерии за това колко струва рекламата във Facebook, може да е полезно да разберем как работи системата за реклами във Facebook – с други думи, как Facebook решава кои реклами да показва на всеки от своите потребители.

Според Facebook:
Когато показваме реклами, ние се опитваме да балансираме две неща:
Създаване на стойност за рекламодателите, като им помагате да достигат и да получават резултати от хора в целевите им аудитории.

Предоставяне на положителни, подходящи преживявания за хора, които използват Facebook, Instagram или Audience Network.
Най-добрият начин да направим това е да проведем търг, в който са представени и двата интереса. По този начин рекламодателите достигат до хора, възприемчиви към техните реклами, а потребителите виждат нещо, от което се интересуват.
Това е различно от традиционния търг, защото победителят не е рекламата с най-висока парична оферта, а рекламата, която създава най-много обща стойност.
Така че, когато има налично рекламно пространство, Facebook събира всички реклами, които се състезават за това конкретно пространство, и търгува на място, като победителят в търга печели това, че рекламата му се показва на крайния потребител.
Милиарди подобни търгове се провеждат всеки ден.

Как протича процесът?

За разлика от традиционния търг, рекламното пространство на Facebook не се печели с най-високата парична оферта.
Това е така, защото Facebook иска да осигури положително и, което е важно, подходящо изживяване за всички свои потребители.
Като такъв, победителят се определя от общата стойност, създадена от рекламата за целевия потребител.

Facebook определя потенциалната стойност, създадена от всяка реклама, като анализира три фактора:

Оферта на рекламодателя – представя колко се интересувате от показването на рекламатa.
Качество и релевантност на рекламата – решава това колко заинтересуван Facebook смята, че даден човек ще бъде да види вашата реклама.
Очаквани проценти на действие – изчислява се от това колко вероятно Facebook смята, че човек ще предприеме действието, което оптимизирате с вашата реклама (например посещение на уебсайта ви или изтегляне на приложението ви).
Всеки път, когато има рекламни пространства във Facebook, обявени на търг, Facebook ще комбинира трите фактора в обща стойност и ще покаже рекламата с най-висока стойност.
Това означава, че не е нужно да имате най-високата оферта всеки път, за да се показва рекламата Ви, ако тя е с по-високо качество и уместност от конкурентните.

След като търгът бъде спечелен, Facebook разглежда всички реклами, състезаващи се за това рекламно пространство, и таксува печелившата реклама на минимална сума, необходима за спечелването на търга (което означава, че няма винаги да бъдете таксувани с максималната си оферта за реклами във Facebook).

7 фактора, които определят цената на рекламите във Facebook

1. Вашата оферта: Колко се интересувате от показването на вашата реклама

Когато създавате реклама във Facebook, вие се присъединявате към огромен глобален търг, състезавайки се с други рекламодатели за рекламно пространство във Facebook.
Сумата на офертата Ви показва колко се интересувате от показването на рекламата си и колкото по-висока е офертата Ви, толкова по-вероятно е рекламата Ви да бъде показана.
Когато създавате своя кампания, можете да зададете офертата си автоматично или ръчно.

Опции за автоматично или ръчно офериране на Facebook

Ето бърза разбивка и на двете опции:

Автоматична оферта: aко изберете автоматична, Facebook решава сумата на офертата вместо вас.
Офертата е настроена така, че Facebook да изразходва целия Ви рекламен бюджет с цел максимално увеличаване на желания резултат.
Ако не сте сигурни колко да наддавате, Facebook препоръчва да изберете тази опция.

Ръчно офериране: aко изберете ръчно офериране, казвате на Facebook максималната сума, която бихте искали да похарчите, за да постигнете желания резултат (напр. 1 $ за кликване).

Когато мислите колко да наддавате, струва си да имате предвид следните няколко съвета:

Ако се опитате да оферирате твърде ниско, кампанията Ви може да не получи необходимата експозиция и няма да постигнете целите си.
Не забравяйте, че винаги получавате това, за което плащате.
Не се притеснявайте да наддадете висока сума. Все пак ще платите възможно най-ниската сума в търга, за да бъдат доставени рекламите Ви.

2. Качество и релевантност на рекламите: Колко заинтересовани лица ще видят вашата реклама Facebook оценява качеството и уместността на вашата реклама въз основа на нейната ефективност.

Facebook разглежда както положителните (напр. Брой кликвания, гледания на видеоклипове или инсталирания на приложения), така и отрицателни отзиви (напр. Брой хора, които са кликнали върху „Не искам да виждам това“), за да определи качеството и уместността на всяка реклама.
За да ви помогне да разберете колко подходяща е реклама ви за вашата целева аудитория, Facebook предоставя показател за оценка на уместността за всяка ваша реклама.
Когато рейтингът на релевантността на рекламата Ви е висок, Facebook ще показва рекламата Ви повече от реклами с по-ниски оценки на релевантност, а също така ще плащате по-малко, за да достигнете до по-голяма част от целевата аудитория.

3. Очаквани проценти на действие: Колко вероятно е човек да взаимодейства с рекламата ви

Когато решава дали да покаже вашата реклама на човек от вашата целева аудитория, Facebook изчислява колко вероятно е човекът да предприеме действието, за което оптимизирате с вашата реклама (това се нарича Прогнозен процент на действие).

Например, ако пускате реклама за вашия маркетингов инструмент (като буфер), която е оптимизирана за преобразуване на уебсайтове, Facebook ще покаже рекламата ви на хора, които смята, че е вероятно да се регистрират за продукт като вашия.
Facebook определя това въз основа на предишните действия на човека от целевата аудитория.
Ако вашата прогнозна степен на действие е ниска, предполагам, че цената на вашите реклами във Facebook ще бъде висока.
За да е сигурен, че рекламата Ви печели някои рекламни търгове и се показва на целевата Ви аудитория, Facebook може да компенсира ниския прогнозен процент на действие на Вашата реклама, като увеличи цената, която заплащате.

За да сте максимално ефективни в прогнозите си, препоръчваме да зададете бюджета си и да оферирате достатъчно високо, за да получите поне няколко от резултатите, които искате.

4. Насочване: Кой и колко хора се опитвате да достигнете

Насочването към дадена аудитория влияе на разходите Ви за реклама във Facebook.
Това се дължи на нивото на конкуренция за достигане до определена аудитория.
Когато повече търговци са насочени към определена аудитория, става по-скъпо да достигнете до тях.
За да тествам това, проведох бърз експеримент, като създадох два набора реклами, които са идентични, с изключение на местоположението на аудиторията – поставих единия за Пловдив, а другия за София.

Освен местоположението, следните данни за аудиторията също могат да повлияят на цената на рекламите Ви:
– Възраст
– Пол
– По-конкретни демографски данни, интереси или поведение
– Връзки (с вашата Facebook страница, приложение или събитие)

Бих препоръчал да експериментирате с различни аудитории, за да намерите такава, която работи най-добре за вашите кампании във Facebook Ads.

5. Време на годината: Колко хора купуват реклами във Facebook

Когато броят на рекламодателите, насочени към аудитория, се увеличава, нараства и цената на рекламите.
Има пикови моменти през годината, когато рекламодателите се стичат на тълпи от реклами във Facebook – дори повече от нормалното.
По време на тези пикови периоди ще има по-голяма конкуренция за реклами и в резултат ще платите повече.
Ако мислите да рекламирате във Facebook по време на празничния сезон, ето основните събития, които трябва да обърнете внимание:
– Денят на Благодарността
– Черен петък
– Кибер понеделник
– Коледа
– Разпродажби след празника
– Навечерието на Нова Година
– Нова година

Ако планирате кампании около тези или други големи събития, важно е да помислите как размерът на конкуренцията може да повлияе на цената на рекламите във Facebook.

6. Разположение: Къде се показват рекламите Ви

Разположението описва къде се показват рекламите Ви в екосистемата на Facebook.
Различните местоположения, в които можете да показвате реклами, включват:
– Настолна емисия новини на Facebook
– Дясната колона на работния плот на Facebook
– Мобилната емисия новини на Facebook
– Мобилна емисия новини на Instagram
– Мрежа на партньорите
– Пространство в Messenger
– Пространство във Видео
– Стори пространство

Рекламни разположения във Facebook
Как да увеличите максимално резултатите от рекламите във Facebook?

Препоръчвам на маркетолозите да позволят на Facebook да поставя своите реклами в Instagram и Audience Network, както и във Facebook.
По този начин, казва Facebook, може да намалите средната цена на резултат от вашата реклама:
Достигнете до повече хора чрез Instagram и Audience Network

Разрешаването ни да показваме вашата реклама в Instagram и мрежата на партньорите, както и във Facebook, ви дава повече възможности да достигнете до хората, на които държите, на различни устройства.
Също така може да намали средната Ви цена на резултат.
На рекламното ниво на създаването на рекламата се уверете, че сте включили и двете допълнителни разположения и дали рекламата Ви отговаря на изискванията на Instagram и Audience Network.

ВНИМАНИЕ! ТЕСТВАЙТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ СИ И ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ СЛЕД ПРОВЕДЕНИЯ ТЕСТ! НЕ ВИНАГИ НИСКАТА ЦЕНА Е РАВНА НА ВИСОКА ЕФЕКТИВНОСТ!

7. Оптимизиране на показването на реклами: За какво е оптимизирана вашата реклама

Когато създавате рекламата си, ако кликнете върху „Показване на разширените опции“ под „Бюджет и график“, ще намерите опция, наречена „Оптимизация за показване на реклами“.
Вашият избор за оптимизация тук може да повлияе на кого Facebook показва вашите реклами.
Например, ако решите да оптимизирате за кликвания, Facebook ще покаже рекламата Ви на хора, които най-вероятно ще кликнат върху нея.

Оптимизиране на опциите за показване на реклами.

Това може да повлияе на цената на рекламата Ви, тъй като действията, предприети с нея, ще повлияят на оценката за уместност на рекламата и прогнозния процент на действие (вижте точки втора и трета по-горе).
Ако рекламата Ви не е оптимизирана за желания резултат, Facebook може да не я покаже на хора, които най-вероятно ще взаимодействат с рекламата Ви и дори в крайна сметка ще платите повече за резултатите.

Защо трябва да вземете предвид възвращаемостта на инвестициите, а не само разходите.

Вместо да се фокусирате чисто върху цената на рекламата във Facebook, може би би било чудесно да разгледате възвращаемостта на инвестициите си като ключов показател.

ROI = (Възвращаемост – инвестиция) / инвестиция

Що се отнася до рекламите във Facebook, има два вида възвръщаемост на инвестициите – финансова и социална възвръщаемост:

1. Финансова възвращаемост на инвестициите

Тази форма на възвращаемост на инвестициите съпоставя вашата инвестиция в реклами във Facebook спрямо бизнес резултати като приходи.

Ако сте в състояние да измервате колко са склонни да харчат клиентите ви, можете да определите дали всяка реализация си струва изразходваните пари. Например плащането на $ 10 за конверсия може да звучи скъпо.
Но ако знаете, че клиент, който е бил преобразуван от реклама във Facebook, обикновено харчи 50 долара, 10-те долара вероятно си заслужават, тъй като получавате петкратна възвращаемост.

Разглеждането на възвращаемостта на инвестициите също е полезно, когато решавате дали да рекламирате по време на покачване на цените.
Например цената на рекламата във Facebook обикновено е по-висока през празничния сезон.
Ако продажбите ви са склонни да се увеличават през този период, все пак може да си струва да инвестирате в реклами във Facebook.
Ако продажбите ви обикновено се забавят, може да е по-добре да проучите други опции през този период.

2. Социална възвращаемост на инвестициите

Друг чудесен тип ROI за разглеждане е социалният.

Освен приходите, които бихте могли да спечелите от реклами във Facebook, може да генерирате добавена стойност с рекламите си.
Социалната възвращаемост на инвестициите отчита размера на социалната ангажираност (харесвания, коментари и споделяния), която получавате от вашите реклами във Facebook, спрямо вашата инвестиция.

Благодаря Ви, че отделихте време на тази публикация, надявам се е била достатъчно полезна.

Оптимизирането и разходите за реклами във Facebook е огромна тема и мисля, че тук едва се докоснахме до темата.
Ще бъде страхотно да споделите вашите преживявания! Чувствайте се свободни да споделите в коментарите по-долу, бих искал да се присъединя към разговора.

Как измервате възвращаемостта от рекламата във Facebook?

Имате ли съвети за намаляване на разходите за реклама във Facebook?

FACEBOOK РЕКЛАМИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. ЗА ДА НЕ ГУБИТЕ ВРЕМЕ И ПАРИ. ЗАЯВЕТЕ БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ.