ClickCease

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Facebook Ads: Плюсове и Минуси

Facebook
Twitter
LinkedIn

ПРЕДИМСТВА

Използването на платени дигитални реклами непрекъснато расте. Това е ресурс, от който всеки дигитален бранд се нуждае за да развие своя бизнес, особено когато става въпрос за рекламите във Facebook. Почти всички платформи, включително Facebook, Instagram, Twitter и дори Reddit предлагат платени рекламни услуги.

Не трябва да отричаме очевидното: всеки, който се опитва да увеличи разпознавемостта на своята марка знае, че рекламите в социалните мрежи са ефективни, но какви точно са плюсовете и минусите?

Широки аудитории за рекламите във Facebook

Facebook е социалната мрежа с най-голяма адутория, която е с повече от 1,4 милиарда ежедневно активни потребители и не спира да расте. Това е един от най-ефективните канали, които можете да изберете, за да започнете да развивате своя бизнеса пред по-широка аудитория, също така можете да проследите поведението на клиентите си, за да придобиете повече знания за тях. Помнете; поддържайте насочването си достатъчно подробно, за да не получавате кликове и импресии от хора, които вероятно не се интересуват от вашия продукт или услуга

Използване на визуално съдържание

Рекламивте във Facebook ви дават възможност да използвате изображения и видеоклипове, за да уловите бързо интереса на целевия си пазар. Визуалното съдържание почти винаги привлича повече внимание, бихме  посъветвали да тествате всички формати използващи изображения и видео, дори ако се опитвате да популяризирате блогове или статии.

Използвайте безплатни инструменти като Canva за да улесните създаването на своето визуално съдържание.

Разширени инструменти за насочване

Позволява на марката ви да насочва към конкретна аудитория, като се насочва към подробни демографски и локални области като градове, региони, възрасти, интереси, поведение, професии, събития и други. Използвайте различните демографски данни, интереси и поведение, за да насочите рекламите си – може да насочите към добре представящите се custom аудитории, например към хора, които вече са реализирали покупка.

Лесни за настройка

Всеки собственик на бизнес може да започне да ги използва без богат опит. Въпреки простия интерфейс на рекламната платформа, препоръчваме вашите кампании да бъдат разгледани от професионалист, тъй като огромните възможности за насочване могат да доведат до неефективното изразходване на рекламните средства.

Лоялност на клиентите и информираност

По принцип социалните mrevi са чудесен инструмент за информираност. Почти всеки ги прекарва време в тях. Използвайте по-широка аудитория, за да насочите рекламите си с цел популяризиране на марката – например, би било идеално, ако току-що сте отворили ново местно кафене и искате да уведомите хората, че сте точно зад ъгъла! Освен това можете да използвате реклами, за да ремаркетирате обратно хора, които преди това са посетили вашия уебсайт. Това може да се осъществи с огромно количество детайли, например: да се насочите само към хора, прекарали x количество време на вашия сайт, или които са посетили конкретни страници, или може да се направи по-общо, да се насочите към всички, които са посетили сайта ви.

Недостатъци

Трябва да проучите възможностите си за насочване към правилните аудитории. Ако настройките и управлението са неправилни, това може да бъде много скъпо и да доведе до малка или почти никаква възвращаемост.

Потенциално нисък процент на реализация

Сравнаявайки рекламите във Facebook с кампания в Google Ads, процентът на реализация може да е по-нисък, въпреки че достигате до по-голяма аудитория, обикновено хората, които прекарват време във Facebook не са в стадий на търсене и нямат интерес към вашия продукт или услуга. Не забравяйте, че Google Ads е насочена към хора, които активно търсят даден продукт или услуга. Например хората в Google, които търсят “счетоводни услуги” – вече имат интерес, преди дори да са видяли вашата реклама. Рекламите в социалнтие мрежи работят по различен начин. Насочването е към хора, които не търсят активно, но въз основа на техните интереси, поведение и демографски данни вашият продукт или услуга може да бъде нещо, от което се интересуват сега или в бъдеще.

Намаляващо органично разпространение

Органично (без платена реклама) все по-малък процент от вашите клиенти ще виждат публикациите, тъй като алгоритъмът на Facebook ограничава видимостта на марките. Съветваме ви да създавате периодично ангажиращо съдържание насочено към аудиторията ви. Това ще подобри процентът на достигане, чрез тази техника ще създадете лоялност и ще покажете на алгоритъма, че страницата ви е интересна. Създавайте публикации с обучаващо, мотивиращо или забавно съдържание.

Допълнителен съвет за рекламите във Facebook

Facebook притежава Instagram, което означава, че е супер лесно да рекламирате едновременно в двете платформи, без да е необходим допълнителен софтуер и настройка.

Всяка маркетингова стратегия има своите предимства и недостатъци, но ние трябва да открием и използваме най-изгодните техники за реализиране на дадена кампания, за да дългосрочен ръст на трафика, продажбите и потенциалните клиенти.

Към този момент може да заключим, че със сигурност рекламите във Facebook притежават повече плюсове отколкото минуси.