Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Топ нови промени в рекламната платформа на Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn

Честит Април на всички! Пролетта е тук, дните стават все по-дълги и цветята цъфтят, надявам се, че това ви осигурява много енергия за справяне с вашите маркетингови и рекламни кампании във Facebook.

Facebook изглежда се е заредил откъм енергия, и този месец пуснаха много нови актуализации и нова информация, която е изключително важна за нашите читатели тук.

Някои от най-големите промени са новостите откъм резултатите за значимост, новата платена видеореклама и информацията за начина на работа на абонаментните такси. Развълнувани сме да споделим това, което научихме.

Готови ли сте да разберете какво е ново ни очаква във Facebook този месец? Нека започнем от там, където мисля, че всички искате: новите показатели за оценка на значимостта на Facebook.

 

Единичният рейтинг на значимостта е разделен на три

Резултатът за значимостта на Facebook е на фокус от дълго време; тази една единствена цифра може да ви разкаже много за кампаниите Ви, включително за очакваното качество и прогнозирания успех, и може директно да повлияе на Вашите CPC и общата възвращаемост на инвестициите.

Facebook току-що обяви, че заменят единствения си резултат за релевантност на рекламата с три нови „метрики за диагностика на значимостта на гранулираната реклама“. Тези три нови показателя са:

Качествено класиране

Показва възприеманото качество на рекламата Ви в сравнение с тези, които се опитват да достигнат до същата аудитория. Това означава, че този показател не е изцяло във вашия контрол и е сравнителен показател.

Класация за степента на ангажираност

Ще ви покаже очаквания процент ангажименти, които Facebook смята, че рекламата Ви ще получи сравнена с реклами, насочени към една и съща аудитория.

Класация на процента на реализация

Разглежда очаквания процент на реализации в сравнение с рекламите, които са насочени към една и съща цел за оптимизация и аудитория.

 

Алгоритмите на Facebook все още играят голяма роля в оценката на значимостта, поради което виждате, че терминът „очаква“ се появява толкова много тук, а показателите за оценка на значимостта могат да бъдат повлияни при напредването на кампанията Ви.

Тъй като трите нови показателя дават на потребителите по-добра възможност да следят кампаниите си, това ще осигури и много по-конкретна обратна връзка, която рекламодателите могат да използват, за да подобрят кампаниите си занапред.

Това ще бъде полезно за реализация на целите, откриване на неизправности и като няма да се налага да се чудите защо вашата кампания с висока ангажираност се представя слабо от гледна точка на уместността; вече ще имате точните отговори.

Новият резултат за релевантност ще започне да се появява в края на следващия месец, така че внимавайте.

 

Възможност за изтриване на историята – в края на 2019 г.

По-рано този месец, финансовия директор David Wehner обяви, че Facebook ще пусне инструмент за изчистване на историята по-късно през годината, вероятно около края на 2019 година. Тази функция е силно желана и ще позволи на потребителите да изчистят историята си на сърфиране на платформата. както в интернет браузъра си.

Ето защо рекламодателите се тревожат: това би могло да направи значително по-трудно точното насочване към подходяща аудитория. Ако потребителите редовно изтриват историята и активността на браузъра си във Facebook, това може да отнеме възможността на рекламодателите да насочват към тях. Това от своя страна може да направи системата за насочване малко по-малко ефективна.

 

В момента не мисля, че има голяма причина да се тревожим.

Все още ще имаме възможност да достигаме до аудитории въз основа на активността на сайта и не вярвам, че много потребители редовно ще чистят историята си на сърфиране ежедневно или седмично, така че все още няма място за притеснение (въпреки че хората могат да изберат да не съхраняват тази информация изобщо, което би било доста сериозен удар).

Размерът на аудиторията може да е по-малък, но не мисля, че това ще направи Facebook рекламите неефективни или малко по-ограничени.

Тази новина все още е доста ранна, така че ще ви държим в течение.

 

Нов вид платена видео реклама

Facebook току-що обяви „Facebook Showcase“, която е нова премиум рекламна програма. Онлайн видеото и дори купувачите на телевизионни реклами, които участват в предварителния цикъл на продажби, ще получат нови възможности да се свържат с целевата си аудитория с висококачествени реклами.

Тя ще включва следните типове реклами:

In-Stream

Позволява на рекламодателите да достигат до хора, които гледат видеоклипове от най-висококачествените издатели с висока популярност на платформата. Разположенията ще бъдат закупени на фиксирана цена предварително и ще бъдат доставени на целеви аудитории. Това може да се осъществи в подходящи видеоклипове в Watch, Pages и news-feed-a – навсякъде, където аудиторията ви гледа видеоклипове с високо качество.

Категории в In-stream

Включват функциите системата In-Stream, но дава на рекламодателите по-голям контрол върху показването им в контекстуално подходящо съдържание. Можете да изберете рекламата Ви да се показва само в категории като развлечения, спорт, мода, храна, новини и красота. Можете да използвате това, за да увеличите вероятността рекламата Ви да се показва в подходящи разположения, на които аудиторията ще отговори.

Спонсорства

Позволява на рекламодателите да се включат като изключителен спонсор за американската програма. Това ще им даде възможност да представят своите реклами в по-специфични предавания, като повишават осведомеността за марката си.

В момента Showcase ще бъде налице само за кампании, насочени към аудитория в САЩ, въпреки че това вероятно ще се разшири, а Facebook смята, че те ще бъдат особено полезни за достигане до по-младите потребители, които все по-често се ангажират с видео съдържание.

 

Документи за политика Информация за новата абонаментна услуга

TechCrunch наскоро получи достъп до документи на Facebook, които ни предоставят повече информация за функцията за абонамент, която позволява на потребителите да плащат месечна фиксирана такса за достъп до изключителното съдържание на влиятелни лица и бизнеси. Документът показва, че Facebook планира да вземе такса от 30% от нетните приходи от абонамента.

Това е доста голям процент, особено когато знаете, че Patreon таксува само 5% и съпоставяйки размера на таксите на други социални мрежи; YouTube таксува 30%, а Twitch – 50%.

Функцията за абонамент е все още сравнително нова и на експериментален етап, така че ще бъде интересно да видим как ще работи и дали хората, които създават специално съдържание са готови да участват в програмата, предвид по-високите такси. Ако тяхната аудитория е най-активна тук, отговорът все пак ще е вероятно да; ако не, те могат да прибягнат до други платформи.

Намаляване в програмирането на новини

Facebook току-що обяви, че програмирането на новините във Facebook Watch ще се промени значително и станат бъдат „по-селективни и внимателни“ по отношение на съдържанието на новините, които финансират.

В момента те са решили да преустановят финансирането за две трети от цялото си съдържание.

Съществуват доклади, които намекват, че това може да се дължи на това, че са се натрупали затруднения защитавайки правата на зрителската аудитория, а политическите противоречия и проблемите с прозрачността направо задължават платформата да пристъпи към значителни промени.

Твърдят, че те ще продължат да експериментират с нови видове съдържание в Watch и да инвестират в тази част на платформата.

 

Заключение

Актуализациите от миналия месец бяха малко, така че не бях изненадан да видя много нови функции, обявени този месец.

Резултатът за значимост на Facebook е най-голямата актуализация в този списък и ще бъде интересно да се види колко големи са гранулометричните показатели и как повлияват на CPC резултатите.

Премиум видеорекламата също е чудесен нов потенциален инструмент и аз лично съм развълнуван, че имам възможност да го използвам.

Внимавайте за тези промени (особено актуалността на резултата от значение!) И ни уведомете какво мислите!

Какво мислите за новите показатели за оценка на значимост? Развълнувани ли сте от премиум видео рекламата? Смятате ли, че комисионните за абонамент ще бъдат твърде високи? Споделете вашите мисли и въпроси.