ClickCease

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Стратегия за популяризация на множество локални обекти

Facebook
Twitter
LinkedIn

Възможностите във Фейсбук за реклама на локални обекти се разширяват постепенно.
Напълно ясно е, че тази цел не е от първостепенна важност, но е нужна на потребителите и затова ще й бъде обръщано необходимото внимание, поне засега.
Преди няколко месеца с нас се свързаха от фирма, разполагаща с обекти в над 20 български града. Помолиха ни за оферта, предвид чудесната възможност (да привлечем клиент от такъв ранг), създадохме приемлива оферта, която беше с около 70% по-висока от тези, които подготвяме за клиенти без локално представяне. Честно казано, условията бяха доста тежки за изпълнение от наша страна и затова еднолично взех решение да обвържа офертата с предплащане за три месеца. Нещо, което създаде мощен стимул за изпълнение на поетите ангажименти.
След изпращане на офертата, до нас достигна полъхът на мълчанието. Може би им се стори завишена, може и да има друга причина.
Често срещам запитвания дали е подходящо с една Фейсбук страница да бъде популяризирана цялата търговска мрежа или е нужно да бъде създавана Фейсбук страница за всяка локация.
Твърдо отговорът ми е, че един бизнес трябва да бъде представян само с една страница. Точно тук имаме нужда от възможността, предоставена ни от Фейсбук, да добавяме множество локации. Защо? … Просто е един бизнес, една страница, няколко локации и няколко целеви аудитории.

Как обаче да създадем и структурираме рекламните си кампании?
Без значение маркетинговите цели, е задължително да избегнем една от най-често допусканите грешки при създаване на кампании за локални обекти. При наличие на обекти с различно географско местоположение е необходимо да имаме различен подход към всеки обект. Перничани и бургазлии са два различни типа хора, хора, които бихме могли да ангажираме по коренно различни начини. Кампании от типа „една за всички“ биха могли да бъдат успешни, но не и ако имаме дългосрочни цели и оптимални резултати. С две думи, перничаните си обичат винкела, а бургазлиите – морето.
Как да постигнем оптимални резултати? Просто е… Фейсбук предлага достатъчно възможности за таргетиране, именно това е силата му. Създавайте ангажиращи публикации за всяка една локация, в която присъствате.

Това е бутонът, който ви помага да насочите публикациите си към правилното място. Различното съдържание ще спомогне за по-добро ангажиране на аудиторията. Естествено може да тествате и общо съдържание, но ви гарантирам, че комбинация между двете ще донесе перфектни резултати.
Относно рекламните кампании. Създавайки отделна кампания за всяка аудитория, ще имате възможност да насочите посланията си по-точно, по-персонализирано и по-ангажиращо. Може да използвате както различно визуално съдържание, различни инструменти, така и различни заглавия и текстове. „Здравей Варна, открихме нов обект!“ Дали ще има ефект, ако го видят в Пловдив? /Реторичен въпрос/.
Тествайте различните кампании и ги съпоставяйте една спрямо друга. Така ще разберете, къде интересът на аудиторията ви е най-голям и къде си заслужава да насочите по-голяма част от бюджета си. Естествено финансовите резултати са от най-голямо значение, но когато говорим за реклама в интернет и локален обект, измерването на резултатите е трудно. Важно е да има движение нагоре, когато се движим в тази посока всичко е наред. Свършите ли си работата както трябва с бюджета, предоставен за реклама, със сигурност ще имате възможност да отделите внимание на другите важни подробности.
Заключение..
Офертата, която дадох за пример беше доста тежка за изпълнение. Ако получите такава, със сигурност трябва да я приемете. Успях да ви запозная с обема от работа, който трябва да извършите… да, умножен е по много. Средно 4 кампании месечно за 20 локации – 80 кампании с по 200 разновидности всяка е равно на 16 000 рекламни варианта, които трябва да бъдат анализирани и съответно оптимизирани всекидневно.
Това е най-краткият път за успех на един локален бизнес с множество представителства. Идеята се състои в това да извличате максимална полза от средствата, които влагате.

Разкажи в коментар, ти имаш свой онлайн бизнес или той е също така локален?