Грешки при Фейсбук Рекламата

Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

6 грешки при Фейсбук рекламата, които ви дърпат назад

Facebook
Twitter
LinkedIn

Над 4 милиона реклами във Фейсбук.

Ако това не ви звучи много, то замислете, че рекламите са били само 3 милиона преди една година.

ГРЕШКИ ПРИ ФЕЙСБУК РЕКЛАМАТА МОЖЕ ДА СТРУВАТ МНОГО

Вие можете да сте сигурни, че броят им ще се увеличава, тъй като хората осъзнаха, че могат да водят повече разговори, да достигат до своите клиенти по-бързо, както и да бъдат на водещи позиции във всичко чрез този вид реклама.

За съжаление, това означава, че рекламата във Фейсбук ще стане по-конкурентноспособна.  A това създава място за провал.

Използвайки Фейсбук  вие можете да направите много грешки при Фейсбук рекламата, които струват страшно много пари, но също така можете да се справите толкова добре, че да постигнете невероятни резултати..

  • Не тествате реклами
  • Нямате ясна цел
  • Използвате и генерирате скучно съдържание
  • Създаване реклами и повече не ги поглеждате
  • Стремите се към нови клиенти
  • Не следите за актуализации в платформата на Фейсбук

Посочили сме всяка една грешка по-долу и сме обяснили как да я предотвратите преди парите ви да отидат в канала.

Грешка 1: Не тествате различни реклами

Няма значение дали рекламата ви е послание или насочване на информация към избраната аудитория. Тя не трябва да бъде забравяна.

Фейсбук рекламата не се представя еднакво навсякъде и по всяко време, много компании не отделят време в тестване на съдържание.
Начинаещите в този вид реклама избягват тестването по две причини: не могат да се ориентират в този процес, не знаят как да го извършат или не са сигурни как да разберат, кога рекламите им се представят добре и кога не.

Резултатът трябва да бъде достигането на широк диапазон от хора на различна възраст и местоположение.

Рекламодателите, които правят тази грешка, сигурно ще забележат посредствените резултати, които получават, нямат никаква представа, какви действия да предприемат за да получат правилна информация и накарат кампаниите си да се движат напред.

Как да внесете промяна във Фейсбук Рекламата?

Започнете с тестването на едно от нещата.

  • Пол
  • Разположение (декстоп, мобилно, Instagram)
  • Видове аудитория (по доходи, предпочитания при пазаруване и т.н.)
  • Интересите на аудиторията
  • Креативност (рекламно копие, СТА, снимки)
  • Рекламен формат  (т.е. нормална vs въртележка)

Различни целеви страници (т.е. категория или страница на продукта)

Независимо дали тествате един или три вариант, трябва да имате ясно изготвен план на действие, да анализирате резултатите, които получавате при тестването на всеки един вариант.  По този начин вие ще може да откриете, къде рекламата ви се представя добре и да използвате получените резултати за бъдещи кампании. Опитайте се да тествате различни рекламни варианти и подканващи фрази.

Грешка 2: Управление на рекламите без стратегия

Това звучи очевидно, но стратегията за реклама е от ключово значение.  Преди да започнете да управлявате някоя компания, вие трябва да имате план за това, което очаквате, независимо дали става въпрос за действителни реализации или изграждане на аудитория.

Ако започнете без план, вие можете да видите резултатите, но няма да знаете как да определите дали са успешни  – дали кампаниите оправдават вложените средства.

Как да внесете промяна?

Първата стъпка е да имате цел и план как да я постигнете. Започнете с вашите цели свързани с бизнеса и помислете как можете да ги постигнете във Фейсбук.

Съвет: Много търговци получават най-голяма възвращаемост в това да използват динамична реклама. Всъщност можете да интегрирате вашия Google Merchant Feed във Фейсбук за по-бързи резултати.

Грешка 3: Досадна реклама

Както споменахме преди, проблемът с употребата на широка целева група не е само съдържанието на рекламата – липсата на информация за вашата целева група също е проблем.

Дали това е безплатно шопинг съобщение или промоция, просто не описвайте продукта още в заглавието, Вие наистина трябва да привлечете вниманието на вашата публика и да го задържите.

Какво ви носи това?

Ако хората не кликат на вашата реклама, Фейсбук няма да я признае за важна и ангажираща, това ще я направи скъпа и не ефективна.


Как да внесете промяна и да избегнете грешки във Фейсбук Рекламата?

Започнете да изучавате този, към когото искате да насочите рекламите си, щом приковете вниманието му, започнете да го обгрижвате.

Не използвайте цветове и изображения, които се размиват.  И най-важното: тествайте, тествайте, тествайте….

Грешка 4: Създаване на реклами и тяхното изоставяне

Ако сте създали реклама и се върнете след 1 седмица, за да видите какви резултати имат, вие сте си създали предпоставка за неуспех.

„ Ще се изненадате колко много начинаещи рекламодатели харчат значителна сума за реклами и почти не си възвръщат средствата“, казва  Кейсе Едуардс, Социален Маркетингов Мениджър
Ако вие изберете да не наглеждате рекламите си, вие хвърляте пари на вятъра.

Как да внесете промяна?

Трябва да коригирате бюджета си през ден, наглеждайте кампаниите си. Инвестирайте там където възвращаемостта е по-голяма.  Ако искате да извлечете максимално полза то това, то оптимизирайте нещата, които работят и махнете тези, които не.

Грешка 5: Стремежът за нови клиенти

Много лесно могат да се похарчат пари за насочване във Фейсбук, като се има предвид възможностите, които платформата предоставя, но много нови рекламодатели се увличат в това да преследват публиката.  Помнете, че Фейсбук е като фуния.

Ето защо е важно за търговците на дребно да се уверят, че средствата са разпределени правилно.  За онлайн търговците на дребно „топлата вода“ се състои в това да насочват към клиентите си, които вече са посетили сайта ви и знаят какво предлагате.

Как да внесете промяна?

Отново силно ви препоръчваме да използвате динамични реклами.  Ако все още не управлявате такива реклами, инсталирайте Facebook Pixel на сайта си, защото динамичните реклами са чудесен метод да конвертирате посетителите си в клиенти.
Ако динамичните реклами не се представят добре, това е сериозен индикатор, че няма да бъдете много успешен. Пази трафикът запознат с марката и търси нови клиенти постоянно.

Грешка 6: Не сте в крак с Фейсбук ъпдейтите

Дори и да сте Бизнес Мениджър е почти невъзможно да проследите актуализациите на Фейсбук и последиците, които ще имат те върху рекламата.

Как да внесете промяна?

Следете новостите.
И когато сте в акаунта си,  абонирайте се да получавате известие за всяка една актуализация.

ЖЕЛАТЕ ДА ПОДОБРИТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО СИ, НО НЕ СТЕ СИГУРНИ ДАЛИ ИСКАТЕ ДА ИНВЕСТИРАТЕ СРЕДСТВА. ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ.