Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Необходими компоненти на един успешен бизнес

Facebook
Twitter
LinkedIn

От 2007 година, годината, в която България стана член на ЕС, бизнес средата става все по-конкурентна и наситена във всяка една ниша. “Бизнесмен“ вече не е мръсна дума и отдавна не е название на дебеловрати мъже и чичковци с куфари. Малкият и средният бизнес са секторите, които пъпълват голяма част от бюджета на всяка една развита държава. Да правиш бизнес става все по-трудно. Бързо развиващият се технологичен сегмент отваря нови възможности, но и налага много задължения.

В тази статия ще разгледам набързо няколко фактора, на които всеки един предприемач трябва да обърне особено внимание:

  1. Качество

Възможностите за попълването на потребителската кошница са изобилни. Хората не страдат от липса на разнообразие от стоки, напротив, постоянните опити за продажба навсякъде около тях притъпяват техните желания. Притъпяват вродения им инстинкт за задоволяване на потребностите и те пазаруват все по – внимателно и мнително.

Вярата в собствения продукт е на първо място. Ако не бихте използвали това, което продавате, ако не бихте го препоръчали на най-близките си, по-добре не инвестирайте и не очаквайте много.

2.  Ценообразуване Най-евтиното не е примамливо, а не-

изгодното е отблъскващо – максимата, която трябва да бъде постоянно пред очите ви. “Малка печалба – бърз фалит”, това са казали хората и е валидно точно толкова, колкото и в обратния смисъл.

Ценете вложенията в добавената стойност, цената на продукта, но не забравяйте, че вие работите за печалба. В зависимост от бизнесът, който ръководите, винаги включвайте в цената „рисковете“, които поемате.

Пример: Търгувате с горива, имате транспортно звено. Отделяйте минимум 20% от печалбата си в сметка „риск“, това е застраховката ви в случай на възникнал инцидент, който ви носи загуба.

Не бъдете алчни, както отбелязах по-горе, хората имат възможности, дефакто, могат да направят разликата във всеки един момент.

Когато предлаганите услуги/продукти са на ниска цена, те ги възприемат като незначителни, без да обръщат внимание на тяхната реална стойност, когато са надценени, потребителите активират защитата си против измами и веднага вие влизате в графа “ ако му върже”…

 

[ Информация за улсугите, които предлагаме? Изпрати запитване за Безплатна Консултация ]

 

2.1 Промоции и оферти

 

Мнозинството продава с “оферти”, “discount-и” и “sale- ове”.Това отблъсква! По-добре поканете потенциалните си клиенти да разгледат “новата ви колекция outlet продукти”.

Никога не се стремете да привличате клиенти с

„отстъпки“. Тези, клиенти са временни, нямат голяма стойност, а освен всичко останало – марката ви се обезценява. Правете разпродажби не повече от 3-4 пъти годишно. Включвайте се в инициятиви като

„Черен петък“, но не правете това стратегия за правене на бизнес.

3. Отношение към клиентите

Всеки иска да е специален. Карайте хората, които се интересуват от вас, да се чувстват специални. Бъдете любезни, усмихнати и винаги насреща.

Създавайте добавена стойност. Ще дам няколко примера за добри практики. Влагайте средства в информационни материали, добра опаковка, добър търговски вид, качествено обслужване, добре изглеждащ персонал, гаранция за качество към продукти/услуги, качествена реклама, безплатни материали/продукти/оферти и т.н.

Никога не ги поправяйте, не ги убеждавайте и не ги “натискайте”. Единственото, което искат от вас, е информация – точна, конкретна, и добро отношение.

Бъдете точни с дадените обещания, поетите ангажименти, гаранциите и заявленията, които правите.

[ Информация за улсугите, които предлагаме? Изпрати запитване за Безплатна Консултация ]

 

4. Реклама и маркетинг

Рекламата и маркетингът са действията, които привличат вниманието на потенциални клиенти и ги карат да извършат реализация. Ако не сте сигурни във възможностите си, обърнете се към специалисти.

Никога не хабете средства за експерименти. Хората са казали, че грешките учат, но понякога броят им може да бъде фатален. Отваряйки Фейсбук, виждам стотици хора, които се опитват да продават, без да знаят какво правят. Това оказва влияние върху цялата бизнес среда. Един път насища пазара и втори път – отблъсква клиентите.

Помнете: Една добре организирана и целенасочена рекламна кампания е хиляди пъти по-продуктивна и полезна от всяка друга.

[ Информация за улсугите, които предлагаме? Изпрати запитване за Безплатна Консултация ]

Разкажи ни в коментар, повече за своя бизнес и целите, които имаш?