Абонирайте се за бюлетина ни.
Само така първи ще получите информация за ново съдържание, услуги и ексклузивни промоции.

Как да направим рекламите си по-ефективни?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още с регистрацията си в най-голямата социална мрежа, вие й предоставяте много важна информация. Фейсбук веднага разбира вашата възраст, пол и местоположение. Подобно на Гугъл, Фейсбук иска да знае все повече и повече за вас. Така, с течение на времето, той научава интересите, навиците, демографските ви данни и още…, и още…

Как може да ви бъде полезно това?
Социалната мрежа ви дава възможност да използвате всичко, което знае за създаването на реклами. Позволява ви да настроите възможно най-точно аудиториите, пред които да се показват вашите реклами. Оптимизирайки максимално това насочване, вие спестявате пари. Рекламите ви няма да се показват към хора, които не са ваши потенциални клиенти.

Ще ви дам пример: Продавате дамски дънки? Искате ли тези реклами да бъдат гледани от мъже? Със сигурност – НЕ! Никой мъж няма да тръгне да подарява на жена си дънки, МЪЖЕТЕ не разбират от дамска мода.

Отваряйки рекламния си акаунт, създавайки първата си реклама, избирайки измежду различните типове, първата възможна настройка, е тази за насочване.

Създавайки първата си аудитория, сега ще ви разведа из възможностите на този инструмент.

Първото поле, което виждаме е Custom Audiences.

В този материал няма да ви разказвам нищо за него. Ще посетя цяла статия на този вид насочване.

Второто поле, което виждаме е Locations. Тук избираме насочване към местоположение, измежду няколко опции.

  1. Еveryone in this location

Насочваме само към хора, които се намират в избраната локация.

Пример: Имаме магазин за мъжки дрехи, за който искам да привлека клиенти. Избирам реклама в локацията на магазина.

  1. People who live in this location

Насочваме към хора, които живеят в избраната локация.

Пример: Имам почистваща фирма и искам да намеря нови клиенти. Избирам реклама до хора, които живеят в локацията, която бих могъл да обслужвам.

  1. People recently in this location

Хора, които наскоро са били в избраната локация.

  1. People who traveling in this

Хора, които пътуват до избраната локация. Пример: Имам туристическа агнеция, предлагам промоция и искам да привлека клиенти, които пътуват до Париж.

Тук Фейсбук ни дава възможност да зададем изключване. Функцията ви помага, когато не искате рекламите ви да се насочват към хора свързани с дадено местоположение.

Как може да ви бъде от полза?

Пример: Продавате дамски дънки в цяла България, но поради технически причини не може да изпълнявате доставки до Варна. За да не губите пари насочвайки към хора, които не може да обслужите, препоръчвам настройката за изкючване.

Следващото поле, което виждаме е настройката за пол и възраст. Казахме, че продаваме дамски дънки. Избираме насочване към женски пол. Дънките ни, обаче са много накъсани с разнообразни кройки и в предвид консервативният избор на облекло, продуктът ни не е подходящ за възрастни хора. Избираме насочване до по- млади, примерно на възраст между 18 и 35 години.

Може да настроим насочване по език нещо, което не препоръчвам за българският пазар.

Следващата настройка, която има възможност да използваме е Detailed Targeting.

Тук Фейсбук ни показва, точно колко много знае. Дава ни възможност да насочваме по интереси, поведение и демографски признаци.

Продавам учебници за студенти, може да насочим рекламите си към хора, които учат в колеж. Своите тениски с изображение на Snoop Dog, може да предложим на хора, които харесват музиката му.

Рекламата ни за дамски дрехи, може да насочим към хора, които се интересуват от тях. Или пък харесват луксозни продукти. Вариантите за насочване са наистина големи.

Последната опция на, която ще обърна внимание преди да запазя първата си таргетирана аудитория е Connections.

Тук може да изберем да насочим рекламите си към хора, които вече харесват страницата ни. Към тях и техните приятели или да изключим тези, които са я харесали.

Същите настройки за насочване имаме във връзка с мобилното ни приложение или за събитието, което сме създали. Запазете с бутонът създадената аудитория.

Честито!

Надявам се, че съм ви бил от полза.

Разкажи ми в коментар за ефективността на кампаниите ти, на каква цена осъществяваш всяка поръчка?